Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Nakon McDonald’sa i Starbucks zauvijek napušta Rusiju

starbucks-rusija

Najjači svjetski lanac za prodaju kave za van Starbucks odlučio je privremeni prekid poslovanja u Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, pretvoriti u trajni. Starbucks kao brend i lanac lokala više neće postojati u Rusiji, objavila je korporacija u kratkom priopćenju koje prenosi CNN

Oko dvije tisuće zaposlenika u Rusiji primat će plaću još šest mjeseci. Starbucks će im pomoći i u traženju novih poslova izvan tvrtke. Starbucks je prvi lokal u rusiji otvorio 2007. Do ovog ožujka proširio se na 130 lokacija, sve su bile u vlasništvu Starbucksa i vodio ih je njihov ruski partner.  

Ovaj potez slijedi obrazac McDonald’sa. Prošlog tjedna na Kultu smo objavili da McDonald’s kompletan svoj biznis u Rusiji prodaje najvećem ruskom franšizeru, sibirskom tajkunu Aleksandru Govoru. Govor je najavio da će McDonald’sovu mrežu restorana voditi pod novim brendom. Kao razlog povlačenja iz Rusije McDonald’s je naveo svoj sustav vrijednosti, povlačenje je politički čin prosvjeda protiv Putinove politike, ali i poslovno nesigurno ratno okruženje.  

McDonald’s je kasnije objavio da je sklopio ugovor o prodaji poslovanja postojećem korisniku licence, koji će otvoriti restorane s novim brendom. Starbucksov izvršni direktor Kevin Johnson još je u ožujku oštro osudio rusku invaziju na Ukrajinu. “Ruski napadi na Ukrajinu su užasni i sve nas pogađaju u srce,” rekao je.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.