Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Veljko Ostojić bio bi idealan novi direktor Hrvatske turističke zajednice

veljko-ostojic

Otvoren je natječaj za novog direktora Hrvatske turističke zajednice, najvažnijeg tijela hrvatskog turizma. Natječaj traje do 16. lipnja, a zatim će hrvatska turistička Vlada, koja se službeno zove Turističko vijeće Hrvatske turističke zajednice, izabrati novog šefa jednog od financijski važnijih hrvatskih državnih tijela. 

Dosadašnji direktor HTZ-a Kristijan Staničić nije baš briljantno odradio svoj mandat, zato što on naprosto nije čovjek s dovoljno temeljitih znanja o visokoj gastronomiji i visokom hotelijerstvu . A glavni je, upravo strateški zadatak hrvatskog turizma, da se naša zemlja iz mediokritetske  transformira u vrhunsku destinaciju.

Novi direktor Hrvatske turističke zajednice mora zadovoljavati dva ključna kriterija. Prvo, on mora biti tvrdi profesionalac koji iscrpno  poznaje visoki turizam i vrhunsku gastronomiju, ali koji također mora dubinski razumjeti sve postojeće poslovne modele hrvatske turističke industrije, koji su jako kompleksni i žanrovski bitno različiti: hrvatski se turizam u neravnopravnim omjerima sastoji od malih privatnih iznajmljivača, luksuznih privatnih iznajmljivača, masovnih kampova, glampinga i prilično nedefinirane hotelske industrije, čiji mnogi protagonisti još uvijek pogrešno misle da takozvane četiri plus zvjezdice zamjenjuju pravih pet.

Novi direktor HTZ-a mora znati koordinirati, usmjeravati i donekle tolerirati sve raznolikosti i i disporporcije hrvatske turističke industrije, i svemu tome usprkos artikulirati jedinstveni imidž Hrvatske kao jedne od najprivlačnijih europskih turističkih zemalja.

Drugo, novi direktor HTZ-a ne smije se birati po stranačkom kriteriju. Ako Vijeće Hrvatske turističke zajednice sada izabere direktora koji je HDZ-ovac, sasvim je vjerojatno da će ga iduća Vlada, izgubi li HDZ na izborima, odmah smijeniti. Direktor HTZ-a naprosto ne smije biti stranački kandidat.

Budući da relativno dobro poznajemo malu scenu hrvatskih turističkih menandžera, prilično smo uvjereni da je Veljko Ostojić, sadašnji direktor Hrvatske udruge turizma i neformalni savjetnik ministrice turzima, idealan kandidat za novog direktora Hrvatske turističke zajednice.

Gospodin Ostojić, koji je bio ministar turizma u Vladi Zorana Milanovića, u dovoljno je korektnim odnosima sa svim glavnim strankama pa ne postoji političko ograničenje za njegov izbor. Stručno govoreći, Velljko Ostojić, ozbiljan gastronom, solidan sommelier i čovjek s bezbroj ideja, spada među dvojicu ili trojicu najlucidnijih hrvatskih turističkih  djelatnika. Nemamo pojma kani li se Ostojić kandidirati. No, sigurni smo kako bi bilo šteta da se ne kandidira. A ako se kandidira, odgovornost pada na članove Vijeća Hrvatske turističke zajednice.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Veljko Ostojić bio bi idealan novi direktor Hrvatske turističke zajednice

by Kult Plave Kamenice time to read: 2 min