Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MCDONALD’S NAPUŠTA RUSIJU 30 godina nakon pada Berlinskog zida i otvaranja prvog lokala u Moskvi, prodaju cijeli ruski biznis

McDonald’s je pokrenuo proces prodaje svog cjelokupnog poslovanja u Rusiji više od 30 godina nakon što je tamo otvorio prvi restoran, piše The Guardian. Odluku je izavala ruska invazija na Ukrajinu. Uprava McDonald’sa rekla je da je uslijed humanitarne krize uzrokovane ruskom invazijom i nepredvidivog radnog okruženja nastavak poslovanja u Rusiji neodrživ jer više nije “u skladu s McDonald’sovim vrijednostima”.

Lanac će razmontirati prodajna mjesta u Rusiji i ukloniti sve elemente brenda prije prodaje.  McDonald’sov dolazak u Rusiju 31. siječnja 1990. samo tri mjeseca nakon pada Berlinskog zida, imao je golemu simboličku vrijednost, baš kao i njegov današnji odlazak iz Rusije.

Kad je McDonald’s otvarao prvi restoran u Moskvi, a Rusi satima stajali u redovima da bi kupili Big Mac, američki simbol slobode i kapitalističkog izobilja, samo su rijetki pesimisti (ili ipak tvrdi realisti) upozoravali da će raspad SSSR-a i ono što će uslijedili završiti debaklom kojem upravo svjedočimo. Rusija danas ima autentičnog, militantnog diktatora koji je naredio da se osnuje nacionalni lanac koji će izgledati isto kao McDonald’s, s ruskim imenom i isključivo ruskom hranom. 

McDonald’s je vlasnik 84 posto svojih lokala u Rusiji i tamo je dosad radio oko 9 posto godišnjeg prometa, oko dvije milijarde dolara. Izlazak iz Rusije koštat će ih oko 1,3 milijarde dolara. McDonald’s je nakon početka ruske invazije privremeno zatvorio sve svoje restorana u Rusiji, ali je oko 60.000 zaposlenih zadržao na plaćama dok ne vidi kako će se razvijati situacija u Ukrajini. Danas kad su ruske namjere potpuno jasne, privremeno zatvaranje pretvorilo se u potpuno povlačenje. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.