Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U Zagrebu u ovom trenutku radi najmanje 55 azijskih restorana. Zagreb , međutim, nije nikakvo središte azijske gastronomije

sushi

Ovih se dana u Zagrebu otvaraju dva nova azijska restorana: Torikaya u Petrinjskoj specijalizirana za ramen i Taste of India u Boškovićevoj, koji pokreću vlasnici Bombay Grilla iz Tkalčićeve. S ta dva otvorenja, u Zagrebu će raditi minimalno 55 azijskih restorana, i to u tazličitim kategorijama, od fine dininga (Tekka) preko gastrotainmenta (Nomu, Khala) do bezbroj malih sushi barova i street food lokala.

Zvuči mnogo; nesporna je činjenica da u Zagrebu ima puno više azijskih nego nacionalnih restorana. Nesporno je da su azijski restorani iza pizzeria trenutno najbrojnija grupa restorana u glavnom gradu . Zagreb, svejedno, nije nikakvo središte azijske gastronomije, daleko od toga. Evo zašto je to tako. 

Prvo, općenita kvaliteta kuhanja i sastojaka u većini zagrebačkih azijskih  restorana vrlo je niska. Sastojci su često upravo katastrofalno trećerazredni. Drugo, meniji zagrebačkih fusion restorana jako su slični. Kad bi se sudilo po jelovnicima zagrebačkim azijskih restorana, cijela bi veličanstvena, raznolika i za nas zaista egzotična azijska kuhinja stala u brošuru od pedesetak stranica. A ona zaslužuje enciklopedijski projekt od barem deset velikih tomova.

Treće, sasvim je neobično da u Zagrebu još uvijek nema nekih od najprivlačnijih azijskih gastro žanrova. Nemamo ni jedan tajlandski restoran, koji nije street food. Nemamo ni jedan vijetnamski restoran. Nemamo ni jedan restoran kineskih regionalnih kuhinja. Nemamo ni jedan bolji arapski restoran. O Maleziji, Indoneziji ili Singapuru da ne govorimo.

S iznimkom najviše desetak restorana, zagrebačka se azijska scena svodi na neambiciozno recikliranje nekoliko masovno popularnih, šire poznatih formata i to s lošim sastojcima. Dakle, na žešći gastronomski kič.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U Zagrebu u ovom trenutku radi najmanje 55 azijskih restorana. Zagreb , međutim, nije nikakvo središte azijske gastronomije

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min