Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Mario Batali na sudu oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje

Preživi li današnja sudska presuda sve instance, chef Mario Batali mogao bi ostati zabilježen kao još jedna žrtva cancel kulture. Sud je Batalija oslobodio u procesu u kojem je bio optužen za seksualno zlostavljanje bivše zaposlenice njegove restoranske grupe. Batali se izjasnio da je nevin i nije htio koristiti pravo da mu se sudi pred porotom.

Optužnica protiv Batalija podignuta je na temelju iskaza 61-godišnje žene koja tvrdi da ju je chef seksualno napao na partyju u Bostonu dok su snimali selfie. Još je nekoliko svjedokinja izjavilo da je Batali bio poznat po neprimjerenom ponašanju, zbog kojega ga je uprava njegove restoranske grupe nekoliko puta kažnjavala.

Kad su optužbe prije nekoliko godina izišle u javnost ,Batali je napustio sve pozicije u kompaniji, njegov dugogodišnji poslovni partner Joe Bastianich prekinuo je odnose s njim, a njujorška policija pokrenula je istragu. Batali je poricao optužbe i ispričavao se svakome tko je njegovo ponašanje doživljavao kao neprimjereno. Njegovi odvjetnici tvrde da se seksualni napad na temelju kojeg je podignuta optužnica zapravo nikad nije dogodio i da tužiteljica nije vjerodostojna.

Kao jedan od krunskih dokaza naveli su izjavu žene da ne može ispuniti svoju dužnost i sudjelovati u jednoj poroti jer je – vidovita. Optužili su je i da je na suđenju Bataliju prekršila sudske naloge i razgovarala je o predmetu s ljudima izvan sudnice. Bostonski sud složio se s ocjenama o kredibilnosti tužiteljice i Batalija je oslobodio krivnje uz obrazloženje da je žena lagala radi slave i novca.

No, ostalo je pitanje iskaza svih drugih žena, većinom bivših zaposlenica Batalijevih restorana, koje tvrde da je bio notorno neprimjeren. Nakon prvih otpužbi Batali i Bastianich odlukom suda morali su isplatiti 600.000 dolara Batalijevim žrtvama. Da je osuđen, slavni chef gledao bi u 2,5 godine zatvora i bio bi upisan u registar seksualnih prijestupnika.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.