Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJMOĆNIJA LISTA Sedam klasičnih i novih hrvatskih steakhousea u kojima vrijedi trošiti novac

steak

Hrvatska je napokon, prvi put u povijesti naše restoranske industrije, dobila relevantnu scenu steakhousea.  U Hrvatskoj su se oduvijek, ali rijetko, pekli dobri steakovi. Restorani poput argentinskog Phoenixa, Zrinjskog i Črnog bika Zagrepčanima su povremeno osiguravali velike količine sočnih crvenih proteina.

Zatim se pojavio Mu, prvi klasični zagrebački steakhouse 21. stoljeća koji nažalost nije preživio Veliku krizu 2009. godine.  Matija Bogdan u Manu danas peče možda najbolji biftek u Hrvatskoj, ali Mano nije steakhouse, kao ni El Toro gdje smo prošlu nedjelju pojeli izvrstan goveđi file. 

Steakhouse kao restoranski žanr u Hrvatskoj je zamalo izumro, da bi se počeo vraćati prije pet ili šest godina. Danas možemo nabrojati najmanje sedam restorana koji odgovaraju pravilima žanra i poslužuju odličnu do solidno pečenu govedinu. S obzirom na popularnost steakova, taj će se broj u idućih godinu dana vjerojatno udvostručiti. Evo našeg izbora hrvatskih steakhousea za prvu polovicu 2022. godine

1. Jist, Viškovo (Rijeka)

Jist je apsolutna goveđa senzacija. Jist je toliko dobar da su vlasnik Acrobata Dino Kušen i veliki vinar Marjan Simčič prije tri mjeseca na naš savjet otišli ondje na ručak. Bilo im je odlično, pa su se istoga dana vratili na večeru. Jist nudi petnaestak rezova steakova iz različitih dijelova svijeta, uključujući američki black angus i talijansku chianinu. File japanskog wagyua doslovno se bijeli od intermuskularne  masnoće. Steakovi su perfektno pečeni i poslužuju se uz nekoliko umaka. Osim steakova, Jist prodaje foie gras, kamenice i tri vrste kavijara. Vinska lista, ne računajući vrhunske šampanjce, tijekom našeg zadnjeg posjeta na Novu godinu bila je prilično dosadna. Solidna, ali dosadna.

2. Black & Blue, Resort Girandella, Rabac

black&blue-interijer

Luksuzni resorti poput Valamarove Girandelle naprosto moraju imati i steakhouse, jer bogati gosti vole velike, sočne, krvave steakove. Black & Blue žanrovski je perfektan: uz steakove na vrućim tanjurima poslužuje nekoliko umaka i tipičnih priloga, poput onion ringsa. Meso je izvrsno pečeno, a gosti mogu birati između hrvatskih angusa, belgijskog bluea, talijanske manzette prussiane i japanskog wagyua..

3. Oxbo, DoubleTree HiltonZagreb

OXBO

Oxbo, kojeg je prije desetak godina vodio veliki chef Tom Nikšić, utemeljitelj je nove generacije hrvatskih steakhousea.  Danas Oxbo vodi vrhunski profesionalac Marinko Topalović. Oxbov je meni puno širi od tipičnog  žanrovskog steakhousea, ali selekcija wagyua i nekoliko dobrih američkih black angusa Oxbu osigurava važno mjesto  na hrvatskoj steak sceni.

4. Ezza, Dubrovnik

ezza

Restoran slavnog centarfora Edina Džeke  smješten u prostoru bivšeg dubrovačkog Takenoka  odmah iznad ulaza na Stradun, u zadnjih se godinu dana malo zatvarao, pa otvarao, da bi sad napokon kontinuirano radio. Ezza je gastrotainment restoran s nekoliko steakova, ali s fenomenalnom vinskom listom koja obuhvaća izvrsne šampanjce, odlične hrvatske oranže i dvadesetak briljantnih velikih svjetskih vina na čelu s Petrusom za 84 tisuće kuna za jednu bocu.

5. Chevo’s, Zapruđe, Zagreb

Chevo’s ima ozbiljnog chefa Tomislava Trboglava, odležava steakove od 45 do 100 dana, peče ih kako gost poželi pa ih servira na vrelim tanjurima, baš kao da ste u New Yorku ili Chicagu. Na vinskoj listi treba još puno raditi, ali Chevosovi steakovi upravo revolucionarno mijenjaju restoransku scenu Novog Zagreba.

6. Đurina hiža, Varaždinske toplice

djurina-hiza-t-bone

Gastronomski entuzijsst Nikola Božić u svom obiteljskom, megapopularnom restoranu eksperimentira sa svim mogućim pristupima govedini. Gospodin Božić čak pokušsva uzgojiti hrvatski wagyu. Đurina hiža jedan je od najoriginalnijih restorana u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

7. Ox, Poreč

ox-porec-g

Ox je uvjerljivo najslabiji igrač u ovom društvu. Ne računajući meso, Ox koristi loše sastojke iz supermarketa, posluga je nekoordinirana i ne zna što prodaje, dok se restoran doima kao turistički bistro, a ne kao pravi steakhouse. Međutim, meso koje smo probali bilo je zaista sočno i propisno  pečeno, a pivska je lista perfektna. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.