Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Provansalski rose Les Clans iz 2020. toliko je moćan da ide jako dobro i uz krvavi biftek

U nedjelju smo u zagrebačkom El Toru proveli neobičan eksperiment. Donijeli smo našu butelju rosea Les Clans, iz 2020. godine. Rosei se načelno piju najsvježiji mogući, dakle iz lanjske berbe, ali znamo za dvadesetak vjerodostojnih iznimaka, među koje spada i D’Esclansov Les Clans.

El Toro je, naravno, latinoamerički restoran koji drži i vrlo dobre steakove. Kuhar koji je u nedjelju bio u smjeni ispekao nam je doslovno perfektan biftek; smeđe crn izvana, debeo, sočan, posve crven iznutra, poslužen na opasno vrućem tanjuru baš kako treba.

Htjeli smo vidjeti može li se Les Clans, koji ima punih 14 posto alkohola što je mnogo za kriterije provansalskih rosea, doista piti uz crveno meso. Rezultat nas je prilično impresionirao. Les Clans iz 2020. savršeno je podržavao savršeno pečeni, moćni biftek. Radi se o jednom od sasvim rijetkih primjera (drugi koji nam pada napamet je Stagnum R) da se rose optimalno slaže s pečenom govedinom.

Zašto je Les Clans funkcionirao uz biftek? Zato što nije školovan kao rose nego kao burgundsko bijelo vino, i zato što je proizveden od veoma zrelog grenachea uz dodatak vermentina za svježinu i syraha za začinske nijanse. Južnofrancuski grenache, kad je lagano prezreo, vinu daje prirodnu voćnu slatkoću, osjećaj bogatstva i raskoši, i jako puno tamnog voća. Zato je uostalom grenache često najvažnije grožđe u kompliciranom vinu kao što je Chateauneuf du Pape, koje može sadržavati do trinaest sorti.

Grenache i vina od drugih grožđa iz Les Clansa odnjegovana su u hrastovim bačvama od 600 litara, djelomično starim ali pretežno novim, uz redoviti battonage. Rezultat je najkremastiji rose koji pamtimo, širok, moćan, raskošan i prilično vaniliziran, što može smetati ako ga pijete samog, ali sjajno ide uz steakove. Zbog efekta maslačnosti, kremoznosti i vanilije, američki steakhousei uvijek drže mnogo kalifornijskih chardonnaya iz hrasta.

Kremasta tekstura, okusi vanilije i visoki alkohol odigrali su glavna ulogu u pretvaranju inače svježeg provansalskog rosea u vino za steakove. Osim vanilije i maslaca Les Clansove arome i okusi tipično su voćni: jagode, maline, ribizli, nešto citrusa od vermentina, nešto začina od syraha.

No, Les Clans je prije svega o teksturi i strukturi. Zaista je, ponovimo, rijetko piti rose koji se slaže s biftecima. Les Clans je izvrsno vino koje osim uz govedinu možete piti uz tunu, lososa, jako dobru svinjetinu, jastoga, velike škampe ili belottu; bitno je da jelo bude moćno, karakterno i bogato.

Les Clans je namijenjen gastronomskim restoranima; on mijenja percpeciju rosea na našoj gastronomskoj sceni. Uz Les Clans, ovih smo dana probali još nekoliko poznatih vina velike i iznimno utjecajne vinarije Chateau d’Esclans, koju je osnovao Sacha Lichine, a danas pripada LVMH-u. Whispering Angel, njihovo najpopularnije vino, uobičajeno je atraktivno, svježe i elegantno. Les Clans i druga vina Chateau d’Esclans sada uvozi MIVA, hrvatski zastupnik svih LVMH-ovih brendova .

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.