Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S.Pellegrino Young Chef regionalno polufinale ove se godine prvi put održava u Hrvatskoj

Prije tri godine izvještavali smo s regionalnog polufinala natjecanja S. Pellegrino Young Chef. Radi se zapravo o svjetskom prvenstvu mladih kuhara, koje se odvija pod istom organizacijskom i marketinškom egidom kao i izbor World’s 50 Best Restaurants.

Hrvatsku ja na milanskom regionalnom polufinalu predstavljao Deni Srdoč, koji je već bio osvojio Michelinovu zvjezdicu za Dragu di Lovrana. Srdočev je mentor bio Tvrtko Šakota, najvažniji hrvatski chef unatrag pet godina.

Gospodin Srdoč pripremio je ultralokalno jelo; fine dining verziju krčke janjetine. Ne samo janjetina, nego i skoro svi drugi sastojci bili su gotovo isključvo mikrolokalni.

spyoungchefs-suci2

Premda nije ušao u finale, Srdoč je u Milanu ostavio sjajan dojam. Još važnija od dojma bila je činjenica da se Deni Srdoč natjecao u društvu vodećih mladih talijanskih kuhara, te da su u žiriju sjedili neki od najuglednijih talijanskih chefova.

Srdoč je u Milanu u samo par dana vidio kako izgleda kompetitivna  internacionalna gastronomska scena, što je strahovito važno za karijeru svakog uistinu ambicioznog kuhara.

spyc-sakota-srdoc

Dvije godine kasnije Deni Srdoč dobio je Michelinovu zvjezdicu za riječki restoran Nebo. Deni Srdoč jedini je hrvatski chef koji je dobio Michelinove zvjezdice u dva restorana.

Ove se godine, negdje pretkraj listopada, regionalno polufinale za S.Pellegrino Young Chef održava u Hrvatskoj, što je fantastična promocija za hrvatsku gastronomiju.  Manifestacijama kao što su S.Pellegrino Young Chef ili rovinjski Weekend Food Festival, Hrvatska polako postaje prepoznatljiva kao međunarodna gastro destinacija.

A ako hrvatski kandidat na polufinalnom natjecanju izbori mjesto u finalu, taj će chef ući u svijet same elite globalne gastronomije; na finalnom natjecanju u Milanu prije četiri godine suci su, među ostalim, bili Virgilio Martinez i Dominique Crenn.  Ne može bolje, uglednije i utjecajnije.

Svaki doista ambiciozni hrvatski mladi chef koji razmišlja o međunarodno relevantnoj karijeri, o networkingu u svjetskim profesionalnim krugovima i o unapređivanju svog znanja i vještina, trebao bi razmisliti o prijavi za polufinale S.Pellegrino Young Chefs, koje se, eto, prvi put održava u Hrvatskoj.

Na “hrvatskom” polufinalu S.Pellegrino Young Chef sudjelovat će mladi chefovi iz Izraela, Grčke, Mađarske, Slovenije, Srbije, Poljske i, naravno, iz Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.