Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Millefoglie od pince sa šparogama u 2. peronu spada među originalnije deserte koje smo probali ovog proljeća

Pizzeria/konoba/steakhouse 2.Peron u Cerovlju iz godine u godinu sve je popularnija. Jučer oko šest jedva smo našli mjesto u ovom ne baš malom restoranu kraj željezničke pruge. A vlasnik je imao još rezervacija za večeru. Ovih tjedana 2.Peron živi u znaku šparoga, što je logično i ispravno.

Restoranska kuhinja priprema niz uobičajenih jela s divljim i vrtnim šparogama, poput juhe, lijepo servirane s cvijećem, kremastog rižota, tjestenine i bifteka, ali i dva prilično originalna.

Za predjelo smo naručili pohani žumanjak na kremi od divljih šparoga garniran vrtni šparogama. Radi se o jako ukusnom, hedonističkom sezonskom jelu koje se duhovito poigrava s vječnom temom o ljubavi šparoga i jaja.

Desert je bio još originalniji. Pinca se peče i jede u cijeloj Hrvatskoj, ali u Istri ima posebno važan status. Šparoge se jedu u cijeloj Hrvatskoj, masovno se beru i u Dalmaciji, ali u Istri imaju kultni status. U 2.Peronu udružili su ta dva esencijalna elementa istarske gastronomije, pa su ih stavili u format millefoglia, jedan od domišljatijih deserata koje smo ove godine probali u Hrvatskoj.

Uz jako ugodnu večeru u Cerovlju pili smo vina Ranka i Dominika Anđelinija, posve lokalnih vinara koji su dosad osvojili dva zlata na Decanterovim Svjetskim nagradama, ali ih nacionalno tržište još ne poznaje.

Mlada i odležana malvazija svježe su, stroge i herbalne, s niskim alkoholima  ali dugim i postojanim okusom, dok je klasično proizvedeni pjenušav sasvim korektan, s dobrom kiselinom. Anđelinijeva vina definitivnl imaju mjesta na vinskim kartama širom Hrvatske.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.