Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Maredu na Trešnjevci ručali smo solidnu riblju juhu, i jako precizno pečenog jadranskog šanpjera

Maredo blizu Cibonine dvorane otvorio se 2008. godine. Počeo je kao velika roštiljarna, da bi se navečer pretvarao u noćni klub. Prije otprilike dvije i pol godine, uoči početka pandemije, vlasnici su odlučili u Maredo uvesti oboritu ribu, zato što su ispravno uočili da Zagrebu nedostaju klasični riblji restorani. Poslije pandemije Maredo je nastavio prodavati ribu, koja katkad zna biti među najboljom u gradu.

U Maredu kažu da koriste isključivo jadransku divlju ribu, ulovljenu u zadarskom akvatoriju. Maredo je jedini zagrebački restoran koji gotovo redovito drži kirnje: kirnje se love podvodnom puškom, negdje oko Dugog otoka i Ugljana. No, uvođenje ribljeg programa nije jedina novost u Maredu.

Maredo bi se najesen trebao pretvoriti u moderni, ambiciozni grill and fish restoran. To znači da bi se poslije preuređenja tijekom ljeta (Maredo jednako izgleda već 14 godina), Maredov jelovnik trebao okrenuti prema višoj razini mesa na žaru, uključujući velike odležane steakove, odležane patke, divljač i malo plemenitije forme svinjetine, dok bi se riblji meni dodatno pojačao.

Novi Maredov meni potpisat će Mario Mihelj, glavni chef restoranke grupe koju zasad čine El Toro i Maredo, ali koja se planira povećati, kako s nekoliko velikih restorana s najmanje 70 mjesta, tako i s partnerskim projektima poput Torikaye (Torikaya se također ne bi trebala zaustaviti na samo jednoj adresi).

Danas smo u Maredu pojeli jako finu riblju juhu, koja nije bila kontaminirana rižom, najdosadnijim mogućim dodatkom za  riblje juhe, i odlično pečenog šanpjera koji je bio dovoljno velik da nahrani petero gladnih ljudi. Šanpjer je imao sočno, podatno meso ali i hrskavu koricu; kad se ove dvije značajke ujedine, znači da je riba zaista pečena kako treba. Blitva je izgledala živahno zeleno, bez viška vode, što predstavlja još jedan kompliment za kuhinju. Blitvu i kovača zalijevali smo veoma finim Laguninim uljem Ol Istria.

U Zagrebu zaista nema dovoljno restorana koji svakodnevno drže divlju jadransku ribu. Još ih je manje koji tu ribu znaju prirpemiti kako treba. Utoliko Maredo i u sadašnjoj verziji može dobro funkcionirati .

Ako se poslije ljeta uistinu transformira u moderni , gastronomski grill and fish , Maredo bi mogao postati jedna od jesenskih zvijezda zagrebačkog restoranskog života.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.