Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vina Puklavec donose svježinu i mirise proljeća, a zadržavaju ozbiljan vinski karakter

Vina Puklavec najveća su vinarija u slovenskoj Štajerskoj. Usprkos veličini i milijunima napunjenih boca, Vina Puklavec nisu korporacija nego obiteljska vinska kuća. Vina Puklavec dugo su prisutna na hrvatskom tržištu i to s različitim svojim linijama, od etikete Jeruzalem Ormož do svjetski relevantne serije Seven Numbers.

Uoči Uskrsa probali smo nekoliko vina iz Puklavčeva opsežnog portfolija. Vina Puklavec proizvode niz bijelih vina i pjenušaca, idealnih za prve tople proljetne dane, ručkove na otvorenom, piknike i uživanja na terasama.

Jeruzalem Ormož Sauvignon & Sivi pinot

jeruzalem-ormoz-zeleni

Cuvee sauvignona i pinot grigia iz 2020. iz linije Jeruzalem Ormož s prepoznatljivom zelenom etiketom, osvojio je srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama. Naglašeno svježe vino s tipičnim sauvignonskim aromatskim notama, poput svježe pokošene trave i bazge, s voćnim elementima sivog pinota (kruške, citrusi) i s atraktivnim limunastim aftertasteom. Ovo hrskavo proljetno i ljetno vino dobro se slaže s mladim povrćem, kozicama, sitnom ribom poput gavuna, školjkama poput vongola i dondola i mladim kozjim sirevima.

Puklavec Sauvignon Seven Numbers 2

puklavec-sauvignon-seven-numbers

Sauvignon iz serije Seven Numbers s oznakom 2 sasvim je drukčiji iskaz sauvignon blanca. Ovdje se radi o suzdržanom, namjerno podigranom, elegantnom vinu s herbalnim bouquetom, razmjerno gustom teksturom i vrlo dugim, intenzivnim okusom. Sauvignon Numbers vino je koje će se moći piti još pet do sedam godina, i koje treba servirati uz dimljeni losos, dimljenu pastrvu, ikru od lososa i pastrve, zatim uz rižoto primavera, ali i uz kamenice, carpaccio od bijele ribe, sushi, gljive na žaru i malo zrelije kozje i ovčje sireve. 

Puklavec Pinot grigio Seven Numbers 3

puklavec-pinot-grigio

Pinot grigio iz serije Seven Numbers s brojem 3 vino je nešto većeg tijela, u kojem se prvo osjeti vrlo zrelo voće. Grožđe za ovo vino bilo je, očigledno, u optimalnom stanju zrelosti.

Pinot grigio No.3 pun je aroma krušaka, jabuka i dunja, s vrlo dugim i trajnim citrusnim okusom. Radi se o veoma ozbiljnom gastronomskom vinu, koje bismo preporučili uz plemenitu bijelu ribu, velike rakove, prve ljetne vrganje, ali i uz dobru piletinu, pa čak i uz svinjetinu s roštilja. Na etiketama vina iz serije Seven Numbers piše hand picked.

Puklavec Estate Selection Brut

Puklavčev Brut iz linije Estate Selection pjenušac je napravljen od chardonnaya i bijelog pinota. Brut Estate Selection svježi je pjenušac s voćnim ali i mineralnim elementima, lijepim bogatim mjehurićima i onim posebnim osjećajem lakoće i životne radosti, kakav se često veže uz pjenušava vina. Brut Estate Selection stoga najbolje funkcionira kao aperitiv ili kao samostalno piće uz dugo, toplo, ljetno popodne.

Jeruzalem Ormož Muškat Ottonel

jeruzalem-ormoz-muskat-ottonel

Muškat Ottonel iz linije Jeruzalem Ormož slatko je vino s neodoljivim aromama grožđa. Muškati su, naime, jedina grožđa čija vina mirišu po grožđu. Ovo intenzivno voćno vino s cvjetnim nijansama trebalo bi, prirodno, piti uz kolače s jagodama ili malinama, uz svježe jagode i trešnje, uz pitu s jabukama, ali mi smo ga probali i s mliječnom čokoladom, uz neobično dobar efekt: vino je dobilo dodatnu svježinu, a čokolada više karaktera i ugodnu nijansu voćnosti.

Vina Puklavec proizvode više od četiri milijuna litara godišnje. Istodobno, vina Puklavec redovito dobivaju desetke medalja na važnim međunarodnim natjecanjima. Vina Puklavec dokaz su da u vinskom svijetu veliko može biti lijepo.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.