Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kako je Royal Hillov Rose od simpatičnog vina u samo godinu dana postao prvorazredno gastronomsko vino

royal-hill-g

Royal Hill nova je vinarija iz Erduta, s lijepim vinogradima naslonjenima na Dunav. Royal Hill, koji je dobio ime po Kraljevom brdu, važnom lokalnom vinorodnom položaju, lani je debitirao s dva vina: Roseom i bijelim crnim pinotom iz 2020. Koliko znamo, bio je to prvi mirni blanc de noirs u Hrvatskoj.

U samo godinu dana Royal Hill strahovito je napredovao. Ovih smo dana probali novi Rose i novi Blanc de Noirs iz lanjske berbe. Royal Hill Rose iz 2021. vino je puno jagoda i malina, s citrusnim i cvjetnim nijansama. No, ono što ga izdvaja jesu čvrsta struktura, ozbiljna tekstura (na jeziku se osjeti nešto tanina) uzorna iskričava svježina i intenzitet okusa.

royal-hill-1
Royal Hill vinogradi u Erdutu

Radi se o prvorazrednom gastronomskom roseu, koji pokriva širok krug jela: od klasičnih ljetnih salata poput nicoise, preko tartara od tune i lososa, carpaccia od tune, sushija, pečenog lososa, hobotnica, sipa i lignji, do pizze i piletine na roštilju. Ovaj Rose jedino ne ide ni uz što slatko (osim možda jagoda bez šećera) što je po nama kompliment.

Royal Hill Blanc de Noirs također je mnogo bolje strukturiran od lanjske verzije, s puno voćnih aroma (bobičasto voće, višnje, ali i jabuke) i sa svježim, lagano mineralno herbalnim završetkom. Među ostalim, dobro se slaže s jače začinjenim kobasicama, tvrdim kravljim sirom, prženom malom ribom i laganijim roštiljem.

Nova erdutska vinarija u samo je godinu dana značajno napredovala, što je posljedica jasne strategije razvoja. Prvo su kao enologinju-konzultanticu angažirali Ivonu Jeličić, poznatu po radu na vrhunskim vinima Jakob i Markus. Zatim su pokrenuli natječaj za projekt nove vinarije: radi se o ozbiljnoj greenfield investiciji vrijednoj više milijuna eura, koja bi trebala biti završena 2023.godine.

royal-hill-blanc-de-noir

Naposljetku su kao vinogradarskog konzultanta angažirali uglednog francuskog stručnjaka Erica Moroa, kojeg hrvatski vinski krugovi poznaju po suradnji s vinarijama Saints Hills i Mladina/Erdoro (Erdoro je novi plešivički brend s odličnim Sauvignonom iz 2021.)

Gospodin Moro već je izradio dugoročni plan rada u vinogradima i u podrumu, koji uključuje presađivanje dijela vinograda, drukčiji sustav uzgoja loze, drastično niže prinose i proizvodnju nekoliko bordoških cuveea, uključujući i klasični grand vin. Royal Hill definitivno jest jedan od najambicioznijih vinskih projekata u istočnoj Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.