Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Okrugljak i dalje peče uvjerljivo najbolju janjetinu na ražnju u Zagrebu

Okrugljak, najstariji aktivni zagrebački restoran, utemeljen 1913. godine, u zadnjih je nekoliko godina izložen brojnim kritikama medija koji se površno ili serioznije bave gastronomijom. Te kritike nisu posve neutemeljene: Okrugljak bi trebao promijeniti niz svojih receptura, osobito kad je riječ o juhama, umacima, nekim složenijim jelima i tretmanu plemenitih sastojaka poput svježih vrganja. Okrugljaku bi trebao vrhunskii chef konzultant ili vrhunski stalni chef, koji bi imao potpunu potporu vlasnika.

Međutim, kad govorimo o bazičnoj hrani po kojoj je Okrugljak uostalom i poznat, i o kvaliteti sastojaka, ovaj legendarni restoran i dalje spada među vodeće u u Zagrebu. U što smo se uvjerili na uskrsni ponedjeljak.

Pašteta od jelena

Prvo, Okrugljak je bio toliko pun da smo morali sjediti u pomoćnoj zgradi koja je, uput govoreći, po mnogočemu ugodnija od glavne blagovaonice. Ne samo zbog velikog razmaka među stolovima nego i zbog nostalgičnih plavih bidermajerskih zbirki tanjura u vitrinama i golemih lustera koji odgovaraju baš takvom, rustikalnom građanskom ambijentu.

Drugo, mnogo važnije. Danas smo u Okrugljaku naletjeli na pašku janjetinu s ražnja.  Koja je bila fenomenalna. Da ništa drugo u Okrugljaku ne valja (što nije točno) ova janjetina uzdiže Okrugljak iznad barem 90 psoto zagrebačkih restorana kad je riječ o okusima, mirisima, i teksturama.

Janjetina u Okrugljaku, slasna je i slatka, s mesom koje se topi u ustima (osobito ono između rebara) i hrskavom kožom, koja sadrži samu esenciju okusa otočke janjetine.

Sasvim smo sigurni da u Zagrebu trenutno ne postoji ukusnija janjetina od Okrugljakove. Zapravo, jedina bolja zagrebačka janjetina od sadašnje Okrugljakove jest Okrugljakova u siječnju, kad peku životinje teške između pet i šest kilograma. No, to je sezonski žanr za sebe.

Uz janjetinu htjeli smo naručiti divlje šparoge, koje su se sve rasprodale jer su Zagrepčani ludi za divljim šparogama; ništa se u ovo doba godine ne prodaje tako dobro kao divlje šparoge. Zadovoljili smo se vrlo finim vrtnim zelenim šaprogama s roštilja.

Vinska karta načelno je dobra, ali potpuno je bemisleno točiti Moet Brut Imperial kao jedinii šampanjac na čaše. Odlučii smo se radije za Tomčev Diplomat, da bi uz janjetinu pili izvrsni Langhe Nebbiolo Roberta Voerzia, jednog od najvažnijih vinara iz Pijemonta .

Okrugljak je definitivno mnogo bolji restoran nego što se o njemu govori unatrag pet ili šest godina. Uz dodatni napor u kuhinji i uz drukčije prezentacije, Okrugljak bi se ponovno mogao uvrstiti među dvadesetak najboljih zagrebačkih restorana. Kao što smo, uostalom, bili napisali prije dvije godine, Okrugljaku strateški nedostaje jedan Goran Kočiš.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.