Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Bolognese sa sojinim ljuskicama nije pravo vegetarijansko jelo. Fantov bolognese sa sojinim ljuskicama najcrnji je kič

Zadnjih dana na raznim TV postajama ne možemo izbjeći kampanju za nove Fantove okuse. Pa smo večeras vidjeli spot u kojem se dvije sestre, jedna carnivora a druga vegetarijanka, slažu oko toga da kuhaju s istim Fantom. Pa u završnoj sceni reklame vidimo četiri ili pet vrećica Fanta, a na jednoj piše bolognese.

Moramo priznati kako nismo imali pojma da postoji Fant za bolognese. Što je manje važno i manje zanimljivo. Puno nas je više zanimalo kako se sestra mesožderka i sestra vegetarijanka slažu oko Fanta za bolognese kad ne postoji vegetarijanski bolognese.

Bolognese je, kako znamo, mesni ragu od govedine, teletine ili svinjetine, ili sve tri vrste mesa. Varijante s kunićem ili srnom mogu biti zanimljive. Plant bolognese vjerojatno je, nažalost, pitanje budućnosti: ako se već plant burgeri masovno troše, zašto ne i plant bolognese? 

Pa smo otišli na Fantovu web stranicu vidjeti recept za vegetarijanski bolognese. Koji se, međutim, ne zasniva na procesiranim biljnim proteinima kao plant food, pa čak ni na velikim mesnatim gljivana, nego na sojinim ljuskicama. U receptu doslovno piše: “dodajte 50 grama sojinih ljuskica.” 

Ne postoji gori kulinarski kič nego zamijeniti mljeveno meso sojinim ljuskicama. U primjeru recepta za vegetarijanski bolognese s Fanton, Podravkini su se tehnolozi neviđeno osramotili.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Bolognese sa sojinim ljuskicama nije pravo vegetarijansko jelo. Fantov bolognese sa sojinim ljuskicama najcrnji je kič

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min