Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kolarićev Coletti Multi Vintage najoriginalniji je pristup sivom pinotu dosad zabilježen u Hrvatskoj

coletti-multivintage

Koncept multi vintage vina nije osobita novost. Multi vintage razlikuje se od no vintage vina po tome što se na etiketama multi vintage vina uvijek navode sve berbe zastupljene u cuveeu.

Otmjena francuska šampanjska kuća Henri Giraud uvela je multivintage kao metodu proizvodnje njihovih najskupljih vina, iz linije Fut de Chene, prije dosta godina. I nije jedina. 

kolaric-g
Franjo Kolarić

Multi vintage, koji je, dakle, relativno čest u Champagni, puno je rjeđi u proizvodnji mirnih vina; sherry fino, manzanilla i mnogi drugi, ali ne svi, tipovi sherryja jesu, multi vintage vina, ali sherry zaista nije tipičan za globalnu vinsku proizvodnju.

S druge strane, niz proizvođača masovnih, industrijskih vina, na svoje butelje katkad ne stavljaju oznaku berbe, naprosto zato što su njihova vina razne prerađevine soka od grožđa bez jasnog porijekla i karaktera. Tu se ne radi o stvarnom multi vintage pristupu, nego o pokušaju unificiranja prosječnih okusa vina u dosadne supermarket brendove. Sve ovo govori da mirno multi vintage vino nije jednostavan i nekontroverzan projekt, ne samo u hrvatskim, nego i u globalnim uvjetima.

Franjo Kolarić, četvrti najvažniji vinar s Plešivice, poslije velike trojke (Tomac, Korak, Šember) nedavno se upustio u eksperiment proizvodnje prvog hrvatskog multi vintage sivog pinota. Pod brendom Coletti, Kolarić je buteljirao cuvee svojih sivih pinota iz 2019. 2020. i 2021. godine.

Rezultat je skoro senzacionalan. Ne dobar, nego doslovno blizu senzacionalnom. Franjo Kolarić već se davno nametnuo kao vodeći hrvatski proizvođač sivog pinota, no njegov prvi multi vintage važan je stilistički korak naprijed. Evo zašto.

Prvo, vino je balansirano i elegantno. Vrhunsko vino, u barem 95 posto slučajeva, mora biti elegantno. Preostalih pet posto slučajeva odnosi se na netipično ekspresivna vina, koja uživo prenose terroir i godinu berbe, neovisno od potencijalnih tehničkih pogrešaka. Drugo, Kolarić je sa svojim Multi Vintage sivim pinotom postigao dosta nevjerojatnu ravnotežu intenziteta i svježine. Ovo je vino veoma bogato, puno, gusto, ali i vibrantno; na aftertasteu dominiraju citrusi, prije svega limun i limeta, koji ga čine iznimno svježim.

Treće, riječ je o vinu s integritetom; Kolarićev Multi Vintage sivi pinot neće se raspasti poslije dvije ili tri godine. Dapače, on je toliko gust i čvrsto strukturiran, da bismo mu, naslijepo, dali još barem sedam ili osam godina.

Franjo Kolarić nekonvencionalnim je pristupom najboljim vinima sivog pinota iz tri različite berbe, proizveo jedno do najuzbudljivijih hrvatskih kontinentalnih bijelih vina.

Kolarićev Multi Vintage, kojeg još nema na tržištu (taj problem dijeli više najboljih hrvatskih vina), možete piti uz smuđa, šanpjera, škampe, jastoge, hlapove, škrpine, teleće kotlete, i finu, masnu, neindustrijsku piletinu s roštilja. Ne znamo hoće li Kolarićev Multi Vintage ikada doći u trgovine. Međutim, bila bi golema šteta da završi tek kao kolekcionarsko sjećanje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.