Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Rižoto sa šparogama u bistrou Pod zidom je izvrstan. No, to je i jedino zaista sezonsko jelo na njihovom novom sezonskom jelovniku

pod-zidom-rizoto-sparoge-g

Popularni zagrebački bistro Pod zidom uveo je sezonski meni za ručak, koji se poslužuje od 12 do 17 sati. Meni se sastoji od pet jela, od kojih je, međutim, samo jedno zaista proljetno, drugo donekle proljetno, dok su preostala tri sezonski neutralna ili više asociraju na zimu.

Rižoto od divljih šparoga s kremom od medvjeđeg luka prvorazredno je proljetno jelo. Rižoto je bio savršeno skuhan, prelijevao se po tanjuru, divlje šparoge imale su snažan okus koji se odlično složio s jednako intenzivnom aromom medvjeđeg luka. Ovaj rižoto zaslužuje čistu peticu.

Sporo kuhana kanjetina s medvjeđim lukom može se također kvalificirati pod sezonsku hranu, jer je janjetina simbol proljeća, premda je najfinija krajem prosinca i u siječnju.

No, tri preostala jela sa sezonskog menija Pod zidom zaista nisu sezonska. Juha od proljetnih gljiva napravljena je od portobella, suhih vrganja i praha od vrganja. Juha je fina, ali nema baš nikakve veze s proljetnim gljivama: portobello i suhi vrganji dostupni su cijele godine. Sezonska gljiva tipična za travanj je smrčak koji je, međutim, teže dostupan.

Prilozi i umaci uz srnetinu i govedinu također nisu osobito sezonski: u jednom se slučaju pojavljuju vrganji koji, dakle, još nisu u sezoni, a drugom pastrnjak kojeg ima cijele godine.

Pohvalno je što Pod zidom uvodi sezonski meni, ali na ovom je konkretnom jekovniku zaista premalo sezonskih sastojaka. Rižoto, pak, srdačno preporučujemo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.