Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čokolada Volim te nevjerojatan je primjer sockonzumerističkog ukusa koji još funkcionira

U nedjelju smo kraj blagajne Konzuma na Kvatriću ugledali čokolade Volim te i Samo ti. Malo smo se stresli. Pomislili smo da smo se vratili u 1979, godinu, da je Tito još živ i da se djeci, eto, i dalje poklanjaju te neviđeno kičaste ali simpatične čokolade tvrtke Zvečevo iz Požege, osnovane prije točno sto godina.

Volim te i Samo ti, skupa sa svojim junior partnerima Braco i Seka, neizostavni su dio ikonografije socijalističkog potrošačkog društva u pokušaju. U ona je pradavna vremena na hrvatskom čokoladnom tržištu postojala prilično jasna hijerarhija.

Kraševe vrhunske čokolade poput Runolista, Minica i crvene čokolade s cijelim lješnjacima, imale su status kakav danas imaju Cachet i Lindt Excellence; smatralo ih se vrhunskom ali dostupnom kvalitetom. U tom je rangu bio, naravno, Toblerone kao i njegova Kraševa inačica Kolumbo, s tim da se Toblerone smatrao mnogo privlačnijim. Plava Kraševa mliječna čokolada imala je tržišni položaj sličan bazičnim Milkama, dok su se Volim te i Samo ti natjecale za nešto niži, isključivo dječji i vrlo rani tinejdžerski segment.

Razni gosti na obiteljskim večerama donosili su nam i te bucmaste čokolade iz Zvečeva. Uvijek nam je bilo žao što nismo dobili Runolist ili Toblerone, ali smo ih svejedno pojeli. Iskreni, gotovo prizemni downmarket pristup Zvečeva u proizvodnji Volim te i Samo ti preživio je pedesetak godina: Titovu smrt, raspad Jugoslavije, uspostavu hrvatske države i hrvatskog kapitalizma, i bujanje scene ozbiljnih čokolada ali i onih poput Jimmy Fantastica koje se samo prave da su ozbiljne.

I danas se, dakle, Volim te i Samo ti prodaju blizu blagajne velikog supermarketa, što je zaista jedinstven primjer uspjeha sockonzumerističke estetike, možda jedini takav uz Pipi. Vegeta se, primjerice, u zadnjih pola stoljeća bar desetak puta rebrendirala, a Volim te, sa svojim nadjevom od crvenog voća, ostao je gotovo isti.

U redu, realno govoreći, ta čokolada sa samo 28 posto kakao mase ništa ne valja ako niste ovisnik o šećeru.  No, s druge strane, nekako nam je simpatično vidjeti da je jedan posve bezazleni proizvod preživio sve režime i ratove.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.