Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RECENZIJA Old Pilot’s votka doista je svjetske klase

old-pilots-fb

Destilerija Duh u boci dvojca Bušić & Anadolac koja stoji iza najboljeg hrvatskog gina Old Pilot’s London Dry, proizvodi i votku najviše svjetske klase. O Old Pilot’s ginu mislimo da više ne treba puno govoriti i naglašavati njegovu uvijek visoku kvalitetu, a o votki smo već kratko pisali krajem prošle godine kada je službeno i predstavljena. Nakon nekoliko kušanja, odlučili smo je recenzirati.

Jednostavno, Old Pilot’s votka nas je oduševila, a mišljenje dijele apsolutno svi koju su je probali. Votke smo, priznajemo, dugo vremena držali nezanimljivim i neutralnim alkoholom no nakon što smo se s vremenom pravilnije upoznali s njima danas ih gledamo potpuno drugačijim očima.

Prije svega, votka u osnovi nije ništa drugo nego rafinirani alkohol razrijeđen s vodom. Na prvu se čini da nema puno više filozofije oko toga, ali istina je daleko od toga. Za votku je u EU zakonski propisan isključivo etilni alkohol visoke čistoće od najmanje 96% jakosti, najviše 10 g/hL metanola i s minimalnim količinama drugih spojeva (npr. samo 5 g/hL estera koji su najčešći nositelji aroma). 

Dakle, ne radi se samo o više puta destiliranoj rakiji, kako mnogi misle (nažalost neki i proizvode), nego posebno pripremljenom destilatu za koji su potrebni i posebna oprema i postupak proizvodnje.  Osim toga, najbolji proizvođači votki taj alkohol još dodatno destiliraju i filtriraju kako bi se dodatno uklonile nečistoće i arome. Ali, tome može ležati i ozbiljan. Potpuno neutralizirani alkohol ujedno je i bezlični alkohol koji zapravo ne želimo piti.

Danas je na tržištu prisutan i sve veći broj karakternih votki koje nisu potpuno neutralne nego imaju vrlo blagu, ali jasnu aromatiku i najčešće se proizvode od raži koja kao žitarica ima nešto izraženiji karakter (aromatizirane votke su nešto sasvim drugo i ne smijemo ih positovijetiti s karakternima).

Neutralne votke su pak posebna kategorija u kojoj se nalaze neki od najboljih svjetskih proizvoda. Proizvesti čistu i neutralnu votku koja nije bezlična nego ima vrlo konkretnu teksturu uz tek naznake aromatike posebna je vještina i umjetnost destilera. Old Pilot’s vodka je upravo to.

Vodka Old Pilot’s u zagrebačkoj destileriji proizvodi se od premium baznog alkohola od pšenice što je vjerojatno i najbolji odabir za ovu kategoriju. Taj alkohol dodatno se destilira u suvremenom state-of-the-art iStill kotlu s kolonom, koji je i zaštitni znak destilerije. Finalno se destilat dodatno filtrira još četiri puta kroz specijalizirane filtere, od kojih je jedan izveden od platine.


Old Pilot’s votka zato je kristalno čista i nevjerojatno mekana. Svilenkaste je, ali ipak vrlo definirane, čak blago uljaste teksture i doista konkretnog tijela (čak i na 40% alkoholne jakosti u boci). Aromatikom je gotovo potpuno neutralna uz tek vrlo blage pozadinske tonove zvjezdastog anisa i pamuka što su odlike samo najboljih čistih votki.

Zanimljivo je što nismo osjetili niti trag alkoholne oštrine čak i kada smo kušali na sobnoj temperaturi. Doista se radi o vrhunskoj votki koju se čak može piti i samostalno, možda s kockom leda. Old Pilot’s votka jedna je od najkvalitetnijih votki koje smo probali i u kojoj smo iskreno uživali. Sasvim sigurno ju očekuje visoko pozicionirano mjesto u svjetskim barovima.

Ocjena 90/100             cijena:  262,00 kn (Old Pilot’s web shop)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.