Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na svjetski Dan carbonare napravite špagete carbonara sa šparogama (RECEPT)

carbonara-g

Proljeće je idealno vrijeme za zabavne i kreativne verzije klasičnih jela s tejsteninom. Tipični proljetni sastojci poput boba, graška, artičoka, rotkvica, medvjeđeg luka, mladog češnjaka, konvencionalnim umacima za tjestenine daju specifične dodire svježine, slatkoće i zelene aromatičnosti.

Na današnji dan spojila su se dva idealna sezonska povoda. Svjetski dan carbonare i sezona šparoga, za kojima je cijela Hrvatska luda već bar desetak godina, Svježina, lagana oporost i klorofil šparoga, posebno divljih, idealan su kontrast bogatim okusima i masnoći carbonare.  

Stvarna, demistificirana povijest carbonare u 10 recepata

ugo-tognazzi-carbonara

Ovaj jako popularni recept za carbonaru sa šparogama precizno simbolizira kontrast raskošnih starijih stilova kuhanja tjestenina i novih, modernih i nutricionistički korisnih intervencija u naslijeđe velikih talijanskih kuhinja.

Originalni recept za carbonaru nastao je četrdesetih ili pedesetih godina prošlog stoljeća u Rimu. U većini naputaka za pripremu carbonare strogo se zabranjuje uporaba vrhnja. S druge strane, najveći rimski chef današnjice, Nijemac Heinz Beck, u svojoj verziji carbonare obavezno koristi slatko vrhnje kako bi naglasio glatkost i kremoznost umaka. Tko smo mi da mu proturječimo?

U našem se receptu koriste se vrtne zelene šparoge jer bolje podnose prženje. Inzistirate li na divljim šparogama, izbjegnite tavu, grill ili pećnicu, samo ih malo dulje blanširajte prije nego što ih stavite u umak.

Želite li pojesti fenomenalnu carbonaru a ne da vam se kuhati, zagrebačka Agava i Theatrium rade neke od najboljih koje možete dobiti u Hrvatskoj, a valja podsjetiti i na jednu od najboljih hrvatskih carbonara svih vremena, onu koju je Dino Galvagno pripremao sa sipama u svom restoranu Prasac.

Carbonara sa šparogama 

za 4 osobe

carbonara-sparoge

Sastojci

  • 1 stručak šparoga
  • 300 grama Rummo špageta broj 3
  • 8 feta dimljene slanine ili pancete
  • 2 jaja
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • svježe naribani pecorino
  • puno svježe mljevenog papra
  • sok domaćeg limuna
  • maslinovo ulje

Prvo na maslinovu ulju, na maloj vatri, ispržite slaninu ili pancetu. Kad vidite da postaje hrskava ugasite vatru, izvadite fete, pa ih stavite između dva sloja upijajućeg papira. Poslije minute ili dvije ih lagano zdrobite prstima: dobit ćete neodoljivi dimljeni crumble.

Zatim na tom istom ulju, obogaćenom masnoćom pancete, ispecite šparoge. Trebat će vam četiri do osam minuta, zavisno o debljini šparoga. Okrećite ih dok su na vatri. Čim lagano pocrne za svih strana, izvadite ih i odmastite na jednom sloju upijajućeg papira. Narežite na dva do tri centimetra duge prutiće, s tim da ne smijete dirati vrhove. Četiri najljepše šparoge ostavite za ukras.

U većoj zdjeli, ili dubokom tanjuru umutite jaja s vrhnjem i sedam do osam dekagrama svježe naribanog pecorina. Ako nemate pecorino, dobro će doći parmesan, grana padano, ili neki od naših klasičnih tvrdih sireva poput Gligorina Paškog sira ili Špinova Gran Istriana. Dodajte puno svježeg papra i pečene šparoge.

Skuhajte tjesteninu u vrlo mnogo posoljene vode. Za tristo grama tjestenine treba vam minimalno dvije litre vode. Mi u vodu dodajemo maslinovo ulje kako bismo osigurali da se tijesto ni u jednom trenutku ne počne lijepiti, ali i zato da bi se tijesto kuhalo u ambijentu koji ima definirani okus. Tjesteninu skuhajte prema uputstvu na pakiranju.

Pomiješajte tijesto s umakom od šparoga, jaja, vrhnja i sira. Rezidualna temperatura paste skuhat će jaja, a neće ih pretvoriti u omlet, što bi se moglo dogoditi ako carbonaru dovršavate na vatri. Na kraju dodajte limunov sok, koji će ublažiti preraskošni karakter ovog jela od tisuću kalorija.

Servirajte u duboke tanjure, pa pospite crumbleom od pancete. Završite jednom velikom, lijepom, cijelom pečenom šparogom, a ako se baš ne bojite masnoće, na vrh nastružite malo najboljeg sira koji imate u hladnjaku. Uz ovo moćno jelo preporučujemo svježe vino jakog tijela, poput Benvenutijeve malvazije Anno Domini, Coronicine Gran malvazije, Lagunine Vižinade, ili Radovanova Sauvignona, koji ionako miriše po šparogama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.