Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Treba li zaista hrvatske chefove pretvarati u geopolitičke analitičare? Naravno da ne treba. Raise The Bar upravo je počinio golemu grešku

Otvoreno je vjerojatno najbedastiji informativni program na Hrvatskoj televiziji. U Otvorenom svaku večer nekoliko ljudi govori o stvarima koje baš najbolje ne razumije. Riječ je o famoznim političikim analitičarima , koje su informativni TV programi izmislili da bi imali čine puniti političke emisije, i koji iz jutra u jutro (na N1) i iz večeri u večer (na HTV-u) pričaju nevjerojatne besmislice koje stvarnost uglavnom ekspresno demantira.

Uistinu ne znamo kome je u Coca Colinom inače uspješnom i korisnom edukacijskom programu Raise the Bar , palo napamet da hrvatske chefove pokuša pretvoriti u geopolitičke analitičare, koji bi na temelju niza vojno-političko-ekonomskih okolnosti trebali predviđati ovogodišnje rezultate restoranske i turističke industrije.

Da je Raise the Bar na svoj panel o hrvatskom turizmu i ugostiteljstvu u ratnoj psihozi pozvao veterane hotelijere, poput Tulia Ferneticha ili Borisa Šuljića, cijeli bi ovaj medijski eksces, objavljen kao sponzorirani sadržaj na jednom portalu, mogao imati nešto smisla jer Fernetich i Šuljić godinama promatraju i analiziraju vrlo široku turističku sliku.

Ali, navući tri chefa od kojih je samo jedan vlasnik restorana, da filozofiraju i nagađaju o utjecaju ruskih zločina u Ukrajini na hrvatski turizam jednako je korisno i pametno kao da vas, dragi čitatelji, sada pozovu na TV emisiju ili podcast o najnovijim dostignućima u teorijskoj fizici.

Ovdje se ne radi o tome da podcjenjujemo bilo kojeg od chefova koji su sudjelovali u toj ovećoj budalaštini. Naprotiv, neke od njih jako poštujemo. Ovdje se radi o tome da ljudi koji mogu biti strahovito pametni i sposobni ne bi trebali biti dovedeni u situaciju da javno govore o temama za koje baš i nisu kompetentni. Usput govoreći, i jedna od pretpostsvki za raspravu bila je nevjerojatno pogrešna: ustvrdilo se kako bi manji broj avionskih letova mogao ugroziti hrvatski turizam.

Međutim, pandemija je još prije dvije godine drastično reducirala broj letova, koji sada nužno barem malo raste. Pokušaj Raise the Bara da od kuhara napravi geoplitičke analitičare jedna je od glupljih eksploatacija privlačnosti pojma chef u širokoj javnosti. Što je sve jako neobično, jer je Coca Colin Raise the Bar iznimno korisna inicijativa, koja je u proteklih par godina educirala niz vrijednih, mladih ljudi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.