Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

REVOLUCIJA U HRVATSKIM ROŠTILJARNAMA Batak uskoro uvodi sharing plates s burratom, tartarom od lososa i hrskavim gljivama u panku

batak-g

Batak je najveći hrvatski restoranski lanac, s ukupno petnaest lokala. Budući da je velik, i da i dalje planira rasti, Batak se stalno mora trudiiti mobilizirati novu publiku.

Lojalna Batkova publika svakodnevno dolazi na roštilj, vino, pivo i nekoliko sezonskih jela: zimski su rekorderi juha od buče i buncek, a proljetni su šampioni ranijih godina bili juha od graška i šparoge s roštilja.

Batak želi što više mlađih gostiju, koji ne troše novac da bi se najeli za ručak, nego čuvaju novac da bi izašli na večeru. Vlasnici i menadžeri Batka procjenjuju  da će klince privući ponudom jela za dijeljenje po široko prihvatljivim cijenama. Takav model, tipičan za niz bliskoistočnih i azijskih restorana, u Zagrebu će biti prilagođen lokalnom ukusu. 

Batkov program sharing plates trebao bi doći na jelovnike za deset do petnaest dana, a danas smo probali pojedina jela iz tog ambicioznog projekta, koji bi mogao trajno promijeniti hrvatsku industriju roštiljarni.

Burrata s pestom od pečenih rajčica

Batkovi sharing plates bazično se sastoje od dvije grupe jela. Prvu čine jela kakva se dosad nisu prodavala u hrvatskim roštiljarnana (ali se uredno godinama prodaju u američkim chophouseima). Riječ je o burrati s pestom od suhih rajčica, o izvrsnom tartaru od lososa, perfektno pohanim hrskavim gljivama u panku, kao i o starim Batkovim favoritima poput carpaccia i tartar bifteka, u ponešto redizajniranom izdanju.

Drugi grupu čine klasična Batkova jela, koja su porcijama prilagođena plate sharingu; daleko najbolji dojam ostavila je vješalica u panceti punjena sirom. Ta je vješalica primjer tipičnog Batkovog rukopisa transformiranog u atraktivan  mali tanjur.

Pohane paprike punjene sirom

Među prilozima ističe se ponfrit od batata, dok je poznata pohana pečena paprika sa sirom temeljito preoblikovana, pa sada izgleda kao veliki čvrsti rog. Uz sharing plates Batak priprema i novu listu koktela.

Vješalica u panceti punjena sirom

Mi smo danas ipak, ostali uz vina: Fakinova Malvazija iz 2021. među najboljim je motovunskim mladim malvazijama, dok je Coronicina nova Malvazija školski slana i mineralna.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.