Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Market svojedobno je prodavao četverosljedne menije za 99 kuna. Ragu od sipe danas košta 136 kuna

market-g

Zagrebački Market stekao je dobru reputaciji na Fuliranju, zahvaljujući sarmi u kruhu, briljantnom pristupu jednom od najpopularnijih hrvatskih jela. Market je zatim otvorio bistro u Gundulićevoj, gdje je prije godinu i pol subotom nudio četrvetosljedni meni za 99 kuna. Danas smo ragu od sipe s palentom od humusa platili 136 kuna.

To nije jedino jelo s vrlo kratkog Marketova menija skuplje od 100 kuna. Da se razumijemo, hrana nije bila loša.  Juha od cvjetače s kurkumom fino osvježena naribanom koricom limete patila je, doduše, od ozbiljne tehničke pogreške. Kockice preprženog kruha stavljaju se u krem juhe da bi im dale teksturalni kontrast.

Kockice kruha u MarketOvoj juhi raspale su se i pretvorile u kašu, što baš i nije bilo ugodno. No, takve se stvari događaju. Ragu od sipe bio je, međutim, veoma ukusan, blago pikantan, s voćnom notom narančine korice. Ovo sasvim solidno jelo moglo bi se prodavati u mnogim popularnim konobama i ribljim restoranima. 

Marketov problem, dakle, nije kuhanju. Kuhanje je korektno s normalnim restoranskim usponima i padovima, koje ne treba zamjeriti. Marketov je problem u žanru. Ako prodajete jela za 15 do 18 eura, više ne možete na stolu držati najjeftinije, gotovo prozirne papirnate salvete,  ne možete koristiti maslinovo ulje koje ne miriše i nema okus po maslinovu ulju, ne možete imati po dva vina na čaše na karti.

Marketov sadašnji rang cijena znači da taj restoran prestaje biti bazična zalogajnica. Market prelazi u viši restoranski rang, koji podrazumijeva niz ugostiteljskih elemenata i postupaka koji nisu potrebni zalogajnicama ali su neophodni bistroima u kojima ragu od sipe košta samo 19 kuna manje nego ragu od sipe u Esplanadi.

Želi li zadržati publiku, vlasnik Marketa vjerojatno će morati odlučiti kojem restoranskom žanru želi pripadati. Market u Tomašićevoj uređen je veselo, poletno i moderno ali na baš posve funkcionalno; šank stolice kao da su namijenjene osobama koje nisu više od 170 centimetara. Posluga je srdačna, ali ne sasvim profesionalna.

MARKET

Tomašićeva, Zagreb

HRANA 3/5  VINA -3/5  SERVIS 3/5  AMBIJENT -4/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.