Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ljubljanska pizzeria Verace 35. je na ljestvici najboljih izvan Italije. Status opravdava, i to po vrlo pristupačnim cijenama

verace-g

Nad Ljubljanu, kao i nad ostatkom Slovenije i Hrvatske, ovih dana spustili su se tamni oblaci i neprestana kiša koja bi trebala padati nekoliko tjedana bez prestanka. Upravo u takvim proljetnim, a  zapravo jesenskim vremenima volimo comfort food. Tako smo se zaputili u ljubljanski Verace. Verace je jedna od prvih napoletanskih pizza u Ljubljani i prošle je godine uvrštena na prestižnu listu 50 najboljih pizza izvan Italije po izboru S. Pellegrina. 

Verace trenutno zauzima 35. mjesto na ljestvici, a rekli bismo da je to ekvivalent Michelinovim zvjezdicama za pizzerije. Ostale pizzerije s prestižne ljestvice, a u relativnoj blizini, su beogradska Majstor i Margarita te naravno Franko’s u Zagrebu. Veraceov glavni chef, ili pizzaiolo, je Fabio Caruso koji je zanat učio od legendarnog Giovannia Santarpia u Firenzi. I to se vidi na pizzama koje izlaze iz njegove krušne peći. 

verace-pizza

Verace nije smješten u samom centru Ljubljane već u sporednoj ulici petnaestak minuta šetnje od glavnog trga. Restoran nema natkrivenu terasu, stoga smo zbog kiše morali sjediti unutra. U restoranu vlada obiteljska atmosfera i svira talijanska muzik,a što definitivno pridonosi ugođaju iako je samo uređenje tek korektno. Verace se strogo drži svog žanra i na jelovniku nudi dvadesetak različitih pizza te pokoju salatu, što je ispravno, i dopušta kuhinji fokus na najbitnije. 

Uz stalnu ponudu nude i sezonske pizze s talijanskom mortadellom, salamom od jelena i kozicama. Ovaj dio nam je ostao nedorečen jer iskreno ne znamo zašto bi mortadella i jelen bile svrstane kao sezonske namirnice. Osim klasičnih napoletanskih pizza nude i vegetarijanske, veganske te pizze fritte. Pizze fritte su zanimljiv koncept koji do sada nismo vidjeli na ovim prostorima već samo u Napulju. U Veraceu pizzu frittu preklope poput calzone pizze i zatim je stavljaju u ulje kako bi se ispekla. Rezultat je i više nego dojmljiv. No, ovaj put smo se odlučili na siguran izbor i uzeli klasiku, Margheritu Buffalu. 

Verace na sve pizze beskompromisno stavlja neke od najboljih sastojaka pa tako u ovu idu San Marzano DOP Gustorosso, mozarella di Buffala Campana i bosiljak. Svega tri sastojka dovoljna su za jednu od najboljih pizza u ovom dijelu Europe. Pizza ima visoke prozračne rubove koji su na nekim dijelovima bili jače zapečeni, a sredina tanka, točno kako treba biti. 

Ostavimo li sada sastojke postrance, što naravno nikad ne bi trebali činiti, smatramo da je najveća pohvala koju ova pizza može dobiti iznimna lakoća. Ona ne pada teško i ne stvara osjećaj da se sljedeća tri dana ne možete pomaknuti nakon što je pojedete. Upravo zbog toga mislimo da je Verace zaslužio svoje mjesto na prestižnoj ljestvici. Pizza nije ni preslana, točno je onakvakakva bi napuljska pizza trebala biti. 

Uz vanserijsku pizzu smo htjeli popiti i vanserijsko slovensko craft pivo Tektonik, no njega trenutno nisu imali u ponudi. Umjesto njega simpatična konobarica nam je preporučila Bevog, slovensko craft pivo koje se iz raznih birokratskih razloga proizvodi u Austriji. Izbor ostalih piva je korektan, dok na popisu vina možete pronaći tek nekoliko slovenskih vina iz kuće Ferjančič i par talijanskih vina među kojima i Malvasia Nera. Prosecco i sva vina s karte Verace nudi i na čaše.  

Među desertima smo osim par standardnih jela uočili i cannole što definitivno pridodaje talijanskom šarmu ovog relativno malog lokala. Verace je donekle uspio i franšizirati svoj brend, otvorio je Verace Novo Mesto i Verace 2.0 za koji saznajemo da je privremeno zatvoren, a svoje sastojke za pizzu prodaje za van. Za vrijeme našeg boravka restoran nije bio popunjen, ali se mogao vidjeti konstantan ulazak dostavnih servisa kako uzimaju po nekoliko kutija pizza. Kvaliteta pizze iz dostave i pizze iz restorana dramatično se razlikuje, ali možda Ljubljančani jednostavno nisu imali volje danas izlaziti iz udobnosti svoga doma zbog kiše. Cijene u Veraceu su više nego pristupačne, 35. najbolju pizzu izvan Italije i izvrsno slovensko/austrijsko pivo platili smo 14 eura.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.