Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Englezi su u Londonu zaplijenili superjahtu ruskog oligarha s ‘beskrajnim vinskim podrumom’

phi-g copy

Veliki misterij okružuje superjahtu Phi usidrenu u londonskom Canary Warfu. Dizajnersko remekdjelo od 60 metara dovršeno prošle godine, jahta ruskog oligarha i navodno Putinova bliskog prijatelja osnivača malog uralskog telekoma Motiv Vitalija Vasiljeviča Kočetkova, vrijedna je 50 milijuna dolara. No to ni približno nije jedina zanimljivost vezana uz nju. Phi je u London stigla na ocjenjivanje za World Superyach Awards koji se u ponedjeljak održalo u Bulgari Hotelu u Knightsbridgeu.

 Policija je ušla na jahtu nekoliko sati prije nego je trebala isploviti. Riječ je o prvoj superjahti ruskih oligarha zaplijenjenoj u Velikoj Britaniji. Kočetkov je pažljivo sakrivao svoje vlasništvo nad jahtom iza karipske off shore firme i nominalnog vlasnika, izvjesnog Sergeja Georgijeviča Naumenka, a jahta je registrirana kao charter na Malti. Kočetkov nije bio na britanskom popisu Rusa protiv kojih su uvedene sankcije. Štoviše, smatra se da je već neko vrijeme u sukobu s Putinom, jer je ruska policija protiv tvrtke koja upravlja Motiv Telecomom lani pokrenula istragu za utaju poreza.  

Phi je ploveća demonstracija inovativne gradnje jahti, od laserske rasvjete koja imitira zvjezdano nebo preko penthousea u “potkrovlju” ispod gornje palube do “beskrajnog vinskog podruma” koji se ističe u specifikacijama proizvođača. Prvo, trebalo je nekoliko dana da mediji otkriju tko je stvarni vlasnik, jer vlasti to nisu htjele objaviti. Onda je jahta, nakon što je dotegljena na vez, usred noći zasvijetlila kao da je usred mora. Novinar Insidera došao je na vez i izvijestio da jahta nema ni posebno osiguranje niti je ikoga primijetio na njoj. Treće što zbunjuje javnost jest to što je Phi trenutno valjda jedina zaplijenjena jahta ruskog oligarha koju aktivisti nisu ni pokušali napasti.

Ali najveći misterij je taj “beskrajni vinski podrum”. Na prvu bi se ova sintagma mogla pripisati nespretnost copywritera graditelja jahte, nizozemskog Royal Huismana. No sudeći prema specifikacijama cijele jahte, beskrajni vinski podrum zvuči kao neizbježan a ne izmišljeni element.

Kočetkov je pred izvođače postavio zahtjeve za koje bi im, kako su rekli, trebala jahta od 90 metara. No, dizajneri Cor D. Rover (vanjski dio) i Lawson Robb (interijer) zajedno s inženjerima Van Oossanen Naval Architectsa uspjeli su sve zgurati u 58,2 metra. Phi osim “beskrajnog vinskog podruma” ima i veliki bazen sa slatkom vodom, može primiti 12 gostiju i 11 članova posade s kapetanom, ima dva 2 MTU motora, razvija brzinu od 22 čvora i ponosi se posebnim sistemima za uštedu energije i goriva.

Phi je po veličini ispod 500. mjesta među superjahtama, ali je Kočetkov uz nju naručio još jednu, prateću jahtu od 52 metra koja je trebala uvijek ploviti uz Phi, kao rezerva i “zato što je bolje imati dvije superjathe nego jednu”.

Phi izgleda kao superjahta iz Ratova zvijezda, ali za britanskog ministra transporta Granta Shapssa ona je “ikona ruske moći i bogatstva” koju su britanske vlasti “pretvorile su jasnu i oštru poruku Putinu i njegovim pajdašima.” Ostaje nam još pričekati da netko otkrije sadržaj Phijevog “beskrajnog vinskog podruma.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.