Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Festival Vino Dalmacije dolazi jaka reprezentacija vinarija na čelu s Milošem, Rizmanom, Nericom, Stinom…

vino-dalmacije-publika

Ovogodišnji Festival Vino Dalmacije, koji i ove godine, u prvom postpandemijskom izdanju organizira Udruženje Vino Dlmacije, najavljuje prilično reprezentativan lineup, U splitskom hotelu Amphora i na nizu radionica 8. i 9. travnja nastupit će 60 vinarija iz cijele Dalmacije, od Zadra do Konavala.

Posjetitelji festivala moći će kušati vina dalmatinskih legendi poput peljeških vinarija vinarija Miloš i Saints Hills, bračke Stine, rodonačelnika modernog pošipa korčulanske Nerice, ali i nekih od najzanimljivijih modernih dalmatinskih vinarija i malih vinara. 

vino-dalmacije
Damir Štimac, vinarija Rizman

U Splitu će svoja vina tako predstaviti Testament, jedna od najinovativnijih hrvatskih vinarija koja je s etiketom Dalmatian Dogom postavila nove standarde za babić. Među zanimljivijim imenima na festivalu svakako su Kastel Sikuli, kaštelanska vinarija koja u suradnji s velikim dalmatinskim enologom Ivicom Kovačevićem proizvodi izvrstan crljenak i pošip, Ivica Milan koji u Kaštelima proizvodi jedan od najboljih hrvatskih pošipa uopće i Blato 1908, najveća vinarija u dubrovačko-neretvanskoj županiji, dosad najuspješniji model zadružnog vinogradarstva u Hrvatskoj.

Frano Miloš
Ivica Milan

Vinarija Terra Madre, koja kao i Rizman dolazi s Komarne, jedine potpuno organske hrvatske vinske regije, ima odlične pošipe i plavce s puno potencijala, a posjetitelji festivala svakako bi trebali probati i Vislanderove plavce i maraštinu i debit Ante Sladića. U Splitu će nastupiti i vinarija Deak čiji je pošip Ćaća Moj iz 2018. upravo osvojio zlatnu medalju na Mundus Vini, vinarija Prović, Skaramuča, Tomić i niz drugih cijenjenih proizvođača iz Dalmacije. 

Potencijali dalmatinske vinske industrije rastu iz godine u godinu, ali dalmatinska vinska scena još nije definirana i organizirana u mjeri u kojoj je to slučaj s istarskom, dok o bilo kakvom obliku ozbiljne zajedničke promocije još nema ni govora. Zbog toga su manifestacije poput Festivala Vino Dalmacije od presudne važnosti za afirmaciju dalmatinskih vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.