Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Na Festival Vino Dalmacije dolazi jaka reprezentacija vinarija na čelu s Milošem, Rizmanom, Nericom, Stinom…

vino-dalmacije-publika

Ovogodišnji Festival Vino Dalmacije, koji i ove godine, u prvom postpandemijskom izdanju organizira Udruženje Vino Dlmacije, najavljuje prilično reprezentativan lineup, U splitskom hotelu Amphora i na nizu radionica 8. i 9. travnja nastupit će 60 vinarija iz cijele Dalmacije, od Zadra do Konavala.

Posjetitelji festivala moći će kušati vina dalmatinskih legendi poput peljeških vinarija vinarija Miloš i Saints Hills, bračke Stine, rodonačelnika modernog pošipa korčulanske Nerice, ali i nekih od najzanimljivijih modernih dalmatinskih vinarija i malih vinara. 

vino-dalmacije
Damir Štimac, vinarija Rizman

U Splitu će svoja vina tako predstaviti Testament, jedna od najinovativnijih hrvatskih vinarija koja je s etiketom Dalmatian Dogom postavila nove standarde za babić. Među zanimljivijim imenima na festivalu svakako su Kastel Sikuli, kaštelanska vinarija koja u suradnji s velikim dalmatinskim enologom Ivicom Kovačevićem proizvodi izvrstan crljenak i pošip, Ivica Milan koji u Kaštelima proizvodi jedan od najboljih hrvatskih pošipa uopće i Blato 1908, najveća vinarija u dubrovačko-neretvanskoj županiji, dosad najuspješniji model zadružnog vinogradarstva u Hrvatskoj.

Frano Miloš
Ivica Milan

Vinarija Terra Madre, koja kao i Rizman dolazi s Komarne, jedine potpuno organske hrvatske vinske regije, ima odlične pošipe i plavce s puno potencijala, a posjetitelji festivala svakako bi trebali probati i Vislanderove plavce i maraštinu i debit Ante Sladića. U Splitu će nastupiti i vinarija Deak čiji je pošip Ćaća Moj iz 2018. upravo osvojio zlatnu medalju na Mundus Vini, vinarija Prović, Skaramuča, Tomić i niz drugih cijenjenih proizvođača iz Dalmacije. 

Potencijali dalmatinske vinske industrije rastu iz godine u godinu, ali dalmatinska vinska scena još nije definirana i organizirana u mjeri u kojoj je to slučaj s istarskom, dok o bilo kakvom obliku ozbiljne zajedničke promocije još nema ni govora. Zbog toga su manifestacije poput Festivala Vino Dalmacije od presudne važnosti za afirmaciju dalmatinskih vina. 

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Na Festival Vino Dalmacije dolazi jaka reprezentacija vinarija na čelu s Milošem, Rizmanom, Nericom, Stinom…

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min