Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Losos teriyaki glavna je atrakcija novog menija zagrebačkog japanskog bistroa Arigato

arigato-losos-teriyaki

Arigato u Berislavićevoj radi već dva mjeseca, pa je logično da je došlo vrijeme za promjenu jelovnika. Danas smo u Arigatu probali delikatni svileni tofu napravljen u restoranu, s vrlo precizno nasjeckanim mladim lukom, u izvrsnom dashiju pojačanom sojinom umakom. Nismo veliki fanovi tofua jer je načelno preneutralan; međutim, izvrsni dashi dao je ovom tofuu neočekivano mnogo karaktera.

Losos u teriyakiju više je od ugodnog iznenađenja. Riječ je o jednom od najfinijih teriyakija koje smo probali u Hrvatskoj. Teriyaki, podsjetimo, zapravo nije dosadni ljepljivi preslatki umak koji se pod tim prodaje u supermarketima. Teriyaki je metoda mariniranja ribe, katkad i mesa u mješavini umaka od soje, mirina, sakea i šećera. Proteini se mariniraju u teriyakiju a zatim peku na grillu, da bi postali sjajno glazirani, pa se zatim serviraju u prokuhanoj marinadi koja postaje umak.

Vlasnik Arigata u teriyaki dodaje i dashi. Rezultat je srednje gusta tekućina prepuna umamija, s fino balansiranom slatkoćom i slanošću. Losos je bio i teksturalno veoma dobar, bez onih ružnih debelih nakupina bijele masnoće, tako tipičnih za 95 posto lososovih filea u hrvatskim restoranima. 

Arigato je prvi zagrebački japanski nesushi restoran (premda drže tri seta sushija). Arigato podražava washoku, svakodnevni kućni stil japanskog kuhanja, i u tome je zaista prilično uspješan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.