Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GOC PHO Evo kako izgleda najpopularniji vijetnamski street food lokal u Frankfurtu, mjesto kakvo se u Hrvatskoj još nitko nije sjetio otvoriti

goc-pho

Na put u Frankfurt povelo nas je to što znamo nekoliko ljudi koji tamo rade i žive. I neodoljivo niske cijene niskobudžetnih letova. Inflaciji, poskupljenju goriva i ratu usprkos. Frankfurt je veliki europski grad, ipak možda manji nego što mislite. Kao i uvijek na proputovanjima volimo probati nešto što nemamo doma i što nam nije dostupno svaki dan. Tako smo se odlučili za vijetnamski street food u blizini centra grada. Na preporuku poznanika od poznanika.

goc-pho-1

Koliko je nama poznato, u Hrvatskoj osim možda nekoliko jela u svega nekoliko restorana, vijetnamska kuhinja nije popularna. Što je veliki gubitak za našu street food scenu. 

goc-pho-3

Goc Pho je možda i jedan od najpopularnijih vijetnamskih street food lokala u Frankfurtu, a ima ih jako puno i mnogi izgledaju kao klasične turističke zamke. Na svu sreću mi smo ispravno odabrali. Na ulazu u restoran dočeka vas vesela družina vijetnamskih konobara koji pregledavaju Covid putovnice (svi restorani u Njemačkoj i dalje zahtjevaju procjepljenost svojih gostiju).

Sam pogled na meni može biti iscrpljujuć za nekoga tko nije najbolje upoznat s vijetnamskim jelima, jer Goc Pho nudi četrdesetak jela u različitim varijacijama. Za početak smo se odlučili za kozice u tijestu za prženje s batatom i četiri rolice punjene povrćem i svinjetinom. Oba predjela bila su korektna, na razini boljeg comfort fooda. Kozice su poveće i sočne, ali i neočišćene od ljuski pa znaju biti nezgodne za jesti.

goc-pho-2

Za glavno jelo smo naručili svinjetinu s rižom i zapečenim jajetom i kozicom u omotu od slanine, piletinu s noodlesima i zapečenim lukom i vijetnamsku juhu s rezancima i hrskavom svinjetinom koja je podsjećala na bolje odojke. 

Jelo sa svinjetinom je imalo mana, od toga da je nedostajalo okusa i vijetnamskih začina do toga da je bila pretakno narezana. Ne vidimo po čemu je ovo jelo vijetnamsko u bilo kojem smislu. Kozica u omotu od slanine je opet bila sočna i kontrast slanine joj je pristajao, ali je i ova bila neočišćena. Piletina je bila bolje pripremljeno jelo, ali opet nismo vidjeli naznake vijetnamske kuhinje, slobodno bi mogla proći i kao kinesko jelo. Ali je zato juha od hrskave svinjetine i rezanaca ispravila grijehe podvaljivanja svega i svačega pod vijetnamska jela.

Ova klasična vijetnamska juha, koja ipak nije imala naziv pho u sebi, razlog je zbog kojeg bi se vraćali na ovo simpatično mjesto. Iznimno dobro začinjena, s pikantnim, dobro pogođenim i balansiranim okusima. Zbog ovakvih jela nam je žao što su Hrvatskoj nema specijaliziranih vijetnamskih restorana koji bi nudili pho i njezine razne inačice. Sve porcije koje smo dobili su bile neracionalno ogromne. 

goc-pho-juha

Treba pohvaliti i ponudu pića u Goc Phou, koja se sastoji od nekoliko vrsta vijetnamskih limunada i ledenih čajeva koje rade u restoranu, više koktela i jednog uvoznog piva iz Vijetnama. 

Atmosfera je zabavna i odiše entuzijazmom vrlo raznolike publike koja posjećuje azijske street food restorane u Frankfurtu. Za vrijeme našeg boravka u subotu u udarnom terminu ručka, u restoranu je bila velika gužva i mogli ste vidjeti sve dobne skupine ljudi.

Čini nam se da restoran veoma dobro funkcionira kao mjesto za obiteljski ručak, za druženje mlađe populacije i kao mjesto gdje bi se moglo ići prije izlaska, Mislimo da bi ovakvo mjesto u centru Zagreba Rijeke ili bilo kojeg većeg hrvatskog grada bilo jako popularno. 

Ovaj drukčiji ručak s dva predjela, tri glavna jela i nekoliko pića platili smo 65 eura. Što i nije nužno skupo za tolike količine hrane u restoranu u financijskom središtu Europe. 

Foto/Luka Peranić, Goc Pho

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.