Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

U porečkom Spinnakeru sinoć je priređena večera posvećena divljim šparogama i uljima B10

spinnaker-g

Cijeli ste život mislili da gusja jetra i maslinovo ulje baš i ne idu zajedno? I mi smo, sve do petka navečer. Međutim, Goran Hrastovčak, chef Spinnakera, jedinog porečkog fine dining restorana, prilično nas je efektno uvjerio u suprotno.

Gospodin Hrastovčak jučer nam je poslužio terinu od kunića s divljim šparogama i foie gras, s leccinom maslinarskog brenda B10 istarsko-zagrebačke obitelji Galić. Kombinacija je izvrsno funkcionirala, a ključni su element bile, naravno, divlje šparoge koje su svojom svježinom i herbalnom gorčinom povezale dvije senzacionalne, ali načelno nekomplementarne masnoće.

spinnaker-pozdrav

Slijedio je izvrsni tartar od divljih šparoga s prepeličjim jajem, lješnjakom i lardom, pa još bolji ravoli s paškim sirom, raguom od paške janjetine i divljim šparogama, da bi slani dio Spinnakerove večere posvećene uljima i šparogama završio odličnom  ružičasto pečenom crnom slavonskom svinjom serviranom s brusnicama, celerom i mousseom od šparoga.

U Spinnakeru se ovaj vikend organiziraju gastronomske večere kojima se promoviraju maslinova ulja. U subotu u Spinnakeru nastupaju braća Chiavalon, u nedjelju obitelj Stojnić, a u petak je predstavljen B10, brend s Parenzane koji je dobio ime po godini osnutka. 

spinnaker-ulja

B10 Biofusiom osvojio je zlatnu medalju na preklanjskom NYOOC-u, dok su jučer u Spinnakeru predstavljena njihova monosortna ulja; neka su elegantna, dok je visokopolifenolna carbonazza doslovno eksplozivna.

spinnaker-sunka

Promotivne večere maslinovih ulja važne su za istarsku gastronomiju i turizam, jer je ulje sama srž gastronomskog identiteta Istre. Baš kao i divlje šparoge. Utoliko je Spinnakerov chef Goran Hrastovčak u petak odlično i pametno odradio svoj posao.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

U porečkom Spinnakeru sinoć je priređena večera posvećena divljim šparogama i uljima B10

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min