Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Kaiseru uglednog sommeliera Marija Meštrovića pojeli smo izvrsno pečenog šanpjera i pili genijalni Gravnerov Breg iz 1995.

kaiser-sanpjer

Kad je Mario Meštrović prije tri godine preuzeo Kaiser na zagrebačkoj Kajzerici, bila je to tipična kvartovska gostiona s puno gableca. Meštrović je, naravno , zadržao gablece jer nije htio rastjerati lojalne lokalne goste, ali je Kaiser unaprijedio s dva komercijalna i plemenita restoranska žanra. Pa danas Kaiser živi od svježe ribe i od odležanih steakova.

Istodobno, gostionica preko puta Hipodroma uz standardnu vinsku listu drži i nekoliko potpuno nevjerojatnih bordeauxa poput Latoura, Lafitea i Margauxa iz velikih berbi s kraja prošlog stoljeća, po cijenama od 11 do 28 tisuća kuna za butelju; potencijalne vinske provalnike obavještavamo da se ta vina ne čuvaju u restoranu.

Jučer smo u Kaiseru probali fine kozice, gavune i debelo rezani losos koji je podsjećao na luksuzni balik. Škampi su bili uzorno slatki i fino su se složili s Hexamerovim rizlingom Quartz. No, kovač je bio zaista spektakularan: delikatan, čvrst i sočan, pečen u sekundu točno. U zadnjih smo pola godine u restoranima i kod kuće pojeli vrlo mnogo kovača, Kaiserov je jedan od najukusnijih.

Uz šanpjera pili smo genijalni kuriozitet iz Meštrovićeve privatne zbirke. Riječ je o Gravnerovom Bregu iz 1995. godine, dakle iz vremena kad se jedan od najutjecajnijih svjetskih vinara još nije bavio amforama ni dugim maceracijama. Danas, u svojoj 27 godini, Breg je impresivno svjež i užitan. Probali smo sasvim malo bijelih vina bilo gdje u svijetu koja su u tako visokoj dobi bila toliko svježa i čista.

Kaiser je zagrebački Dr. Jekyll i Mr. Hyde; kvartovska zalogajnica koja se efektno pretvara u restoran s plemenitom ribom, vrhunskim steakovima i svjetski vrijednim vinima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.