Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ljubljanski studenti hrane se po sasvim solidnim restoranima za 3 do 4 eura za cijeli meni. Ovo su najpopularnija mjesta

ljubljana-studenti-g

Ljubljana je studentski grad. To se vidi i osjeti na svakom koraku kad prošetate gradom. More mladih ljudi. Šeću, smiju se, idu na predavanja i u potrazi su za jeftinom i kvalitetnom prehranom. Ljubljansko državno sveučilište prema podacima iz 2021. ima oko 40.000 studenata. Za usporedbu, zagrebačko ima približno 70.000 studenata, no treba uzeti u obzir da je Zagreb višestruko veći grad od Ljubljane. 

Sve te studente treba na neki način nahraniti i dok su u Zagrebu i Hrvatskoj općenito općeprihvaćene i popularne studentske menze, Slovenci su se dosjetili originalnijeg načina subvencije studentskih oboroka. Klasičnih velikih menzi gdje se kuha hrana uglavnom upitne kvalitete i porijekla, u Ljubljani gotovo da i nema. Slovenska država sklopila je posebne ugovore sa većinom ugostitelja u kojima su jela subvencionirana. 

Beneficije su mnogostruke za obje strane. Ovim načinom država daje dodatne poticaje restoranskoj industriji bez dodatnih investicija u studentske menze, a ugostitelji dobivaju novu, lojalnu publiku. Restorani su za studente napravili posebne menije, a država financijski subvencionira dio troška. Prosječna cijena obroka za studenta je između šest i sedam eura, država pokriva cijenu s otprilike pedesetak posto, a student na kraju plati između tri i četiri eura. Za to student dobije juhu, salatu, voće, glavno jelo te vodu kao piće. 

Princip ovog sistema je da student na početku mjeseca dobije 30 bonova na svoju karticu ili mobilnu aplikaciju i može koristiti jedan svaka četiri sata. Kako bi se sve strane dodatno osigurale, student je još dužan i predočiti osobnu iskaznicu prilikom plaćanja. Prema našim saznanjima, nekim restoranima je uistinu raskinut ugovor i nemaju više pravo usluživati studentsku prehranu jer je inspekcija utvrdila da nisu tražili osobne iskaznice.

Sama ponuda restorana je raznolika i student se u Ljubljani može hraniti kvalitetno i zdravo ako to doista želi. U sistemu prehrane je više od stotinjak restorana, a neki nude i dostavu. Donosimo listu nekih od najposjećenijih restorana iz naših studentskih studentskih dana u Ljubljani. 

1. Cantina Mexicana  

cantina-mexicana-ljubljana

Ovaj popularni meksički restoran nalazi se u centru grada. Restoran ima prilično veliki prostor i vanjsku terasu gdje može smjestiti velik broj gostiju. U ponudi ima niz klasičnih meksičkih jela poput tortilja, chili con carne i fajita. Porcije su obilne, a posebno moramo naglasiti njihovu kukuruznu juhu, koja bi se mogla služiti i u restoranima više klase. 

2. Restavracija Han

U Ljubljani ima mnogo kineskih restorana. Han u centru grada možda je najpraktičniji, iako ih ima na više lokacija. Ovaj restoran nije bez mana i oko nekih jela za studente bi se mogao više potruditi. Ponuda varira na dnevnoj bazi i nije prevelika. Najveća zamjerka su noodlesi koji bi svaki kineski restoran trebao znati napraviti, a u Hanu nekim danima ispadnu potpuno bezokusno. 

3. Fany & Mary 

Fany & Mary ima izvrsnu lokaciju uz Ljubljanicu u centru grada i tamo se jede apsolutno najbolji burger na studentske bonove. U ponudi je više vrsta burgera, pizza i salata. Burgeri neočekivano iskaču u kvaliteti, s profesionalno pečenim mesom koje je ružičasto u sredini, iznimno hrskavom slaninom i karameliziranim lukom. Ostatak ponude je posve prosječan. 

4. Restavracija Interspar

Za Intersparov restoran smo saznali nedavno, i ugodno se iznenadili. Radi po principu menze gdje kupci iz linije biraju jela koja se mjenjaju na dnevnoj bazi. Jela su iznenađujuće ukusna i podsjećaju na domaću kuhinju. Svakako treba pohvaliti i Sparovu stanicu za salate, na kojoj se može dobitisvaki mogući sastojak koji možete poželjeti u salati. 

5. Rex Bistro

Rex je mali talijanski bistro koji nudi nekoliko tjestenina, pizza i jela sa rižom. Prostor je moderno uređen, a glavna zamjerka je da bi porcije uistinu trebale biti veće. 

6. Bistro Šumi 

Šumi je klasična menza kakvu mnogi zamišljaju. S obzirom da se nalazi u Bežigradu između nekoliko fakulteta sa mnoštvom studenata, gotovo uvijek je puna. Hrana je prosječne kvalitete, no na dnevnom meniju uvijek se može pronaći nešto korektno. 

7. Abi Falafel 

Abi Falafel je definitvno najbolji arapski restoran u Ljubljani. Studenti mogu birati između impresivnog vegetarijanskog, mesnog ili ribljeg menija. Pojedina jela poput humusa, arapskog kruha ili falafela zaslužuju svaku pohvalu. 

8. Restavracija sarajevskih jedi Das Ist Valter

Pečenjara Valter mnogim će studentima iz ovog kraja biti među najdražim restoranima. Ambijentom podsjeća na mnoge sarajevske pečenjare, i ukoliko netko osjeća nostalgiju sigurno će otići u Valter. Na ćevapima bi trebalo dodatno poraditi kako bi dosegli razinu sarajevskih.

9. Foculus 

Foculus je pristojna pizzerija u centru grada koja u ponudi ima dvadesetak vrsta pizza. Pizze su obilne i korektno ispečene, ali bi Foculus mogao uložiti u kvalitetnije sastojke. 

10. Restavracija Allegria

U strogom centru grada Allegria nudi najviše vrijednosti za novac svakog studenta. Uz stalnu ponudu od dvadesetak jela, nude i dnevnu ponudu. Na meniju su lignje, veliki izbor tjestenina s morskim plodovima, filei ribe i mesna jela. Sva jela su korektno pripremljena, neka iz dnevne ponude i maštovita, a porcije su i više nego obline. Jedino nam u Allegriji uz juhu, salatu i glavno jelo daju i desert. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.