Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Poslije deset godina dozrijevanja izašao je novi Stagnum iz berbe 2012. Senzacionalan je.

milos-stagnum-2012-FB

Frano Miloš, najvažniji južnohrvatski vinar u modernoj povijesti, nastavlja s praksom desetgodišnjeg odležavanja Stagnuma, veličanstvenog plavca malog iz Ponikava na Pelješcu.

Frano Miloš jedini je hrvatski vinar koji svoje glavno vino pušta na tržište poslije deset godina. Svaki od Stagnuma iz nove generacije, otkako je obitelj Miloš uspjela uhvatiti ritam desetgodišnjeg dozrijevanja vina, bitno se razlikuje, što je normalno jer se vino u deset godina života nužno mijenja, pa dvije berbe nikako ne mogu biti iste, čak i da su bile klimatski slične.

Stagnum iz 2011. kojeg smo prvi put probali lani, bio je ultimativno elegantan i neobično mekan za kriterij vrhunskih peljeških plavaca. Stagnum iz 2012. pamtit će se, pak, po prilično nevjerojatnom i senzacionalnom bouquetu.

milos-stagnum-2012-ID

Na vinskim natjecanjima često se posebno ocjenjuje intenzitet. U slučaju klasičnih crnih vina, intenzitet može biti kriterij koji dijeli velika svjetska vina od ostalih, veoma dobrih i odličnih vina. Intenzitet mirisa više smo puta opisivali kao onaj specifičan osjećaj kad u nosu imate dojam kao da ste se susreli s neprobojnim zidom vrlo snažnih aroma. Svatko tko je pio Latour ili Lafite iz boljih berbi, zna o čemu govorimo.

Polaznici sjajne i iznimno važne radionice Vega Sicilije na opatijskom VAPT-u mogli su se uvjeriti u takvu definiciju intenziteta. Vega Sicilia Unico iz 2005. odlikuje se baš tim masivnim zidom jakih aroma, dok je Unico iz 2007. koja je bila kišna i hladna, i dalje jako dobro, ali ipak  vino puno slabijeg intenziteta.

stagnum-2012

Stagnum iz 2012. vjerojatno je najintenzivnije hrvatsko suho crno vino koje sno dosad probali. Bouquet je prepun zemljastih aroma, makije, suhog ali i svježeg tamnog voća, s nijansama kave i crne čokolade. Intenzitet se nastavlja i u okusu, koji je bogat, plemenit, tek umjereno voćan, alkoholno sladak, blago balzamičan i jako dug.

Tanini su zreli i gotovo posve integrirani, dok je svježina koju posjeduje nekoliko posljednjih berbi Stagnuma prilično netipična za Pelješac. Petnaest posto alkohola još lagano peče, što je i jedini razlog zašto ovom vinu nismo dodijelili 100 bodova. 

Izlazak svakog novog  Stagnuma važan je događaj za hrvatsku vinsku scenu. Prvo, radi se o naglašeno karakternim, izvrsnim vinima napravljenima od najznačajnije hrvatske crne sorte.

Drugo, Stagnumi potvrđuju da se do uspjeha može doći i posve beskompromisnim pristupom vinogradarstvu i vinarstvu, što je sasvim rijetko, ne samo u Hrvatskoj. 

Gastropreporuka japanska govedina, odležana govedina s puno intermuskularne masnoće, jeleni i srne, masni rezovi plavoperajne tune, svježi tartufi, osobito bijeli, veoma dugo odležavani kravlji sirevi poput Latusova Urbanija, ili najmanje pet godina starog, orašastog parmezana

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.