Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

U potrazi za jeftinijim biftekom: šest dobrih restoranskih bifteka do dvadesetak eura

biftek

U zadnja tri mjeseca cijena bifteka rasla je značajno brže od cijene svih drugih vrsta mesa. U Konzumu u Radničkoj biftek smo nedavno kupili po cijeni od 234 kune za kilogram. U Sparu u Banjavčićevoj pronašli smo biftek za 209 kuna (i još nam ga je pedantni mesar fenomenalno očistio). U Rigeti u Maksimirskoj biftek sada košta 179 kuna, a prije par mjeseci koštao je 139 kuna. No, Rigeta je jedina bolja mesnica u Zagrebu u kojoj goveđi file nije preskočio 200 kuna.

Rast nabavne i maloprodajne cijene bifteka prirodno se odrazio i na restoranske cijene bifteka. Skorio svi zagrebački restorani morali su korigirati cijene goveđeg filea; jedna od rijetkih iznimki je Theatrium, gdje  jako velika porcija goveđeg Wellingtona košta 180 kuna, što je jednako kao prije deset mjeseci.

Za ovu smo listu, međutim, izdvojili još malo jeftinije bifteke. Pronašli smo šest zaista dobrih restoranskih bifteka za dvadesetak eura. Zanimljivo je da listu predvodi Tekka, restoran visokog stila, s daleko najboljim sushijem u Zagrebu.


1.Wafu steak, 158 kuna, Tekka, Radnička
Wafu se nalazi u teppanyaki poglavlju Tekkina opsežnog menija. Riječ je o bifteku mariniranom u soja umaku i mirinu. Meso je uvijek savršeno putrasto i ispravno pečeno.


2. Goveđi file u black bean umaku s čipsom od shitake gljiva, 158 kuna, Tekka, Radnička
Drugi Tekkin biftek može se pronaći u njenom fusion meniju. Jednako je perfektno pripremljen kao i wafu. Usput govoreći, Tekka peče odličan teleći file za 145 kuna.


3. Biftek, 150 kuna, Budweiser , Heinzelova 
Ova popularna roštiljarna/pivnica/zalogajnica peče prilično velike bifteke s jakom Maillardovom reakcijom. Budweiserow školski pečeni biftek nema smisla kvariti starinskim umacima. Naručite samo steak i salatu i uživajte.


4. Biftek u zelenom papru, 155 kuna, Zelendvor, Samoborska
Zelendvor je jedan od najuspješnijih zagrebačkih restorana. Zelendvor svoju dugogodišnju megapopularnost duguje kombinaciji prihvatljivih   cijena i uglavnom dobrih sastojaka. Biftek s prilogom za 155 kuna primjer je takve kombinacije. Zamolite da vam umak serviraju za strane, kako ne bi skuhao biftek.


5. Bife, 160 kuna, Mex Cantina, Savska

U ovom tradicionalnom restoranu, koji postoji već četvrt stoljeća , uvijek se posluživala vrhunska govedina. Lani je neki mladi chef pogriješio pa nam je biftek prodinstao u umaku, što je, naravno, imalo katastrofalne posljedice. Međutim, u Mex Cantini pojeli smo doslovno stotine bifteka, i svi su drugi bili dobri do odlični.


6. Biftek, 150 kuna, Bir, Heinzelova
Kuhari pivnice Bir, koja inače drži ozbiljno odležanu govedinu, biftek peku  gotovo ekspertno; izvana je tamnsmeđ, a iznutra crven. Bir je ove godine počeo jačati izbor crnih vina, što je neophodno s obzirom na kvalitetu crvenog mesa.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.