Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MIŠA ZELMAN, NAJPOZNATIJI RUSKI RESTORATER Evo kako izgleda restoranski biznis u Rusiji i zašto sam otišao u Englesku

zelman

Miša Zelman svjetski je poznati ruski restorater, vjerojatno najvažniji i najutjecajniji uz Borisa Žarkova, vlasnika moskovskog White Rabbita. No, Zelman se probio na britanskom tržištu. Bio je suosnivač inovativnog lanca restorana Burger & Lobster. Posluživanje živih jastoga po cijeni od četrdesetak funti, zajedno s triput jeftinijim hamburgerima pokazalo se senzacionalno uspješnim.

Burger & Lobster danas posluje na šest lokacija u Londonu, a u proteklih su se deset godina proširili na niz velikih tržišta poput New Yorka, Singapura, Kuvajta i Stockholma. Zelman je i vlasnik steakhousea Zelman Meat.

Miša Zelman prije četiri je godine dao opsežan intervju Lizi Osetinskaji u rubrici “Russians are OK!” The Bella, u kojem je objasnio kako izgleda restoranski biznis u Rusiji, zašto je morao otići i što misli o Putinu. Zelman je u Rusiji bio suvlasnik jednog od najvećih restoranskih lanaca, ali je 2010. godine prodao svoj udio multimilijarderu Iskanderu Mahmudovu, istaknutom Putinovom oligarhu. Evo izvadaka iz ovog prilično dragocjenog intervjua.

O društvenoj ulozi podmićivanja u Rusiji

Postoji jedna bitna razlika između restoranskog biznisa u Londonu i restoranskog biznisa u Rusiji. U Londonu restorater plaća odvjetnika. U Rusiji moramo plaćati državne dužnosnike. U Rusiji je podmićivanje sredstvo društvene komunikacije. U Rusiji je mito način kojim se dolazi do dogovora, i kojim se formiraju poslovne veze. U ruskom društvu ne postoje normalni kanali izgradnje poslovnih odnosa, pa vas podmićivanje približava određenim osobama koje su vam potrebne za posao. Mnogi ljudi koji daju i uzimaju mito ne rade to zato što im treba još više novca, nego zato što se kroz mito uspostavljaju društvene veze.

O poslovanju s oligarsima

Bilo je to 1996. ili 1997. godine. Bili smo glupi, u dobrom smislu te riječi, pa smo se nadali kako ćemo, eto, izgraditi poslovno carstvo. Da biste u Rusiji počeli graditi poslovno carstvo, potrebma vam je nek vrsta zaštite. Zaštitu vam mogu pružiti gangsteri, policija ili oligarsi. Razumije se da sam izabrao treću opciju. Sprijateljio sam se s oligarsima. Oni su počeli dolaziti u moj restoran. A kad mi je Mahmudov postao poslovni partner, nitko se više nije usudio ni taknuti moje male restorane.

O Putinu i moći u Rusiji

Jedan od glavnih problema naše zemlje jest da ni Dmitrij Medvedev ni Vladimir Putin nikad nisu učinili ništa stvarno sa svojim životima. Oni su hereditarni birokrati i zato su od Rusije stvorili zemlju birokrata. Putin i svi drugi koji vladaju Rusijom zapravo su proizvod Sovjeskog Saveza. Oni, međutim, ne žele obnoviti Sovjetski Savez nego žele oživjeti svoju mladost, vrijeme dok su živjeli i radili u Sovjetskom Savezu. To dobro prolazi u zemlji koja je u 90-tim godinama doživljavala bezbroj šokova… Dopustiti Putinu da dođe na vlast bila je katastrofalna pogreška…Nemoguće je voditi posao u zemlji koja je zapravo autokracija, jer se biznis zasniva na natjecanju, dok  autokracija implicira da je pošteno natjecanje nemoguće.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.