Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Spinnaker je postao prvi fine dining restoran u povijesti porečke gastronomije

spinnaker-desert copy

Porečka restoranska scena zadnjih je godina lagano napredovala: u Poreču se ponegdje mogla pojesti zaista dobra riba, a u tom je lijepom prastarom gradu otvoren i Tunaholic, najzabavniji riblji street food lokal u Hrvatskoj. Međutim, Poreč nikad, ali doslovno nikad nije imao fine dining restoran.

Spinnaker na rivi organizirao je gostovanja velikih hrvatskih chefova poput Rudija Štefana, Hrvoja Zirojevića i Gorana Kočiša, ali se njegov meni zadržavao na razini dobrog gastronomskog bistroa. Stoga smo se u petak navečer prilično iznenadili kad smo pregledali Spinnakerov novi jelovnik (umjesto pisane verzije, gosti dobivaju tablete).

Spinnaker sada nudi tri degustacijka menija; riblji, mesni i veganski . Nema a la carte menija, nema tipičnih bistronomskih jela, nema ribljih filea iz uzgoja…. Uz menije gosti mogu naručiti i wine pairing.

Organizacija i prezentacija večere potpuno su prilagođeni fine diningu; gosti prije prvih predjela dobivaju jako fine grisine, tri vrste ulja, odličan maslac s limunom, focacciu koju peku u restoranu i dva pozdrava iz kuhinje, sinoć su to bili tartlet s kozicama, pohana kuglica bakalara, rolica punjenu kremom od mrkve i pistacija, bao s ciplom i izvrsna juhu od pečenog češnjaka. Svi su snackovi prezentirani vrlo profesionalno, baš kako  treba.

Sinoćnji je riblji meni sadržavao, među ostalim, škampe, hrskavu trilju i file romba s jako ukusnim ribljim jusom. Slatki je dio večere također ispravno koncipiran: lagani predesert, glavni, ne prevelik i ne preslatki desert i lijepa kolekcija petits foursa.

Spinnaker je pod vodstvom chefa Gorana Hrastovčaka, koji je prije pet godina kuhao u Pergoli velikog Heinza Becka, uspješno promijenio format i ušao u sferu pravog fine dininga, što je odlična vijest za porečku i istarsku gastronomsku scenu.

Vinski servis bio je besprijekoran: Movijino Veliko Belo iz 2012. još je jednom pokazalo da bolja Kristančičeva vina nemaju rok rajanja, dok je Claiev Ottocento iz 2016. boje XO konjaka, bio doslovno briljantan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.