Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako izgleda porečki steakhouse Ox: Odličan black angus, prosječna chianina, zlatni listići za 360 kuna, loš ketchup i hladni tanjuri

ox-porec-g

Ox Food & Fire otvoren je prije tri mjeseca, i odmah je bitno promijenio porečku restoransku scenu. Ox je kao steakhouse uveo novi, popularni format u kontekst starinske porečke gastronomije. Koja, međutim, nije autohtona i starinska, nego starinska u kontekstu masovnog turizma.  Ox je iza Spinnakera zapravo najmoderniji restoran u Poreču. Što ne znači da je dobar.

Ox nažalost ima bezbroj mana. Prvo, Ox djelomično koristi trećerazrednu robu. Vidjeli smo kako u restoran unose kutije Zvjezdinog ketchupa. Svaki steakhouse koji donekle drži do svojih umaka, morao bi koristiti barem Heinzov kečap ako već nema bolje opcije. Drugo, maslinovo ulje koje smo zatekli na stolu sramotno je bezokusno i bezmirisno; nevjerojatno je da ambiciozni restoran usred Istre koristi valjda najgore diskontno ulje. Treće, kruh je katastrofalan.

ox-kuhinja-1

Četvrto, na stol su nam donijeli neko jelo od mladih krumpira koje je bilo toliko prepuno sirovog češnjaka, da smo ljubaznu konobaricu morali zamoliti da tu nuklearni bombu alitola vrati u kuhinju. U zdjelici s pečenim krumpirima bili su cijeli, neoljušteni režnjevi češnjaka. Peto, T-bone od chianine bio je tek prosječan. Šesto, ljubazna konobarica donijela nam je vruće tanjure, ali petnestak  minuta prije steakova, pa su se tanjuri ohladili prije nego što su T-bone i ribeye došli na stol. 

Ox srećom, ima i nekoliko dobrih strana. Ribeye od black angusa bio je fenomenalan: imao je onaj nezamjenjivi, žestoki koncentrirani okus esencije goveđeg mesa. Pomfrit i pohani luk bili su veoma dobri. Vinska karta je korektna, sa široko prihvatljivim cijenana; pili smo izvrsni Damjanićev crni Clemente za 245 kuna. Na pivskoj se listi nalaze Chimay, Kampanjola, Zmajsko i ultimativna IPA Sierra Nevada Torpedo.

ox-meso

Oxov jelovnik sadrži petnaestak steakova, uz koje ne pišu podaci o odležavanju.  Tu je i biftek s listićima od 24 karatnog zlata, što je gastronomski gledajući najgori kič. Zlatni biftek košta 500 kuna. Od toga se 360 kuna plaća za zlato, budući da biftek koćšta 160 kuna. 

Osim steakova, Ox priprema piadine, tjestenine, burgere, carpaccio i nešto dječje hrane. Imaju i poseban meni s BBQ rebricama, janjećom koljenicom i još nekoliko vrsta mesa iz smokera.  

Ambijent je ugodan , zabavan i moderan, akcentiran motivima karata za briškulu.  Konobari su izrazito ljubazni, premda ne i potpuno profesionalni. Porečki Ox neobičan je križanac steakhousea, gastrotainmenta i osrednjeg bistroa kojem ide jako dobro. U subotu oko dva popodne više nije bilo slobodnog stola.

OX STEAKHOUSE & GRILL

Zagrebačka 8, Poreč

HRANA 3/5 (zbog black angusa)  VINA 3/5 SERVIS 3/5, AMBIJENT – 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.