Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stigla je nova Nerica. Podsjeća na berbu 2016. koja je osvojila Decanterovu zlatnu medalju

nerica-2021-fb

“Berba 2021. asocira me na Nericu koja je prije pet godina dobila zlatnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama,” rekao nam je prekjučer Korčulanin Jakša Krajančić, vlasnik Nerice, vinarije koja proizvodi jedan od najvažnijih i najuspješnijih pošipa.

Krajančić je dosta precizno definirao svoje najnovije vino, pogotovo u usporedbi s lanjskom berbom. Nerica iz 2020. bila je, naime, izrazito južnjačka i topla, s intenzivnim, gotovo tropskom voćnim aromama, gustoćom i širinom bijelih vina s vrućih dijelova Mediterana.

nerica-2021-ID

Nerica iz 2021. puno je svježija, hrskavija, herbalnija, baš poput 2016. ali opet prepoznatljivo dalmatinska. Radi se o pošipu koji kombinira moderne elemente poput naglašene svježine, čistoće okusa i umjerenog alkohola, s tipičnim cvjetno-citrusno-herbalnim nijansama pošipa. Na okusu dominiraju citrusi, marelice i breskve, ali je voće suzdržanije nego lani, Završetak je uobičajeno mineralan s laganom gorčinom badema.

Premda je s Nericom stvorio iznimno snažan brend, Jakša Krajančić svoj pošip ne želi uniformirati. Jedna berba donosi vino određenog, specifičnog karaktera, a u drugoj se vino mijenja u skladu sa značajkama te druge berbe. I to je dobro, pametno i zanimljivo: proizvoditi isto vino svake godine protivi se logici vinogradarstva, premda tržište to često traži.

Gastropreporuka Nerica iz 2021. izvanredno je vino koje treba piti uz kamenice, sushi, oboritu ribu, velike rakove, šparoge i jače, osobito ovčje i kozje sireve.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.