Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JAKŠA KRAJANČIĆ ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022 Evo kako smo napravili drukčiji pošip

nerica-g

Jakša Krajančić nije najveći proizvođač pošipa u Hrvatskoj. Daleko od toga. Krajančić je ustvari jedan od manjih dalmatinskih vinara.  Jakša Krajančić ne pripada začetnicima modernih pošipa poput njegova rođaka, velikog Luke Krajančića. Jakša Krajančić iza sebe nema ozbiljnije profesionalno vinogradarsko ni vinarsko iskustvo premda se njegova obitelj dugo bavila vinogradarstvom. Jakša Krajančić nije enolog, po struci je slastičar. Pa ipak, Jakša Krajančić proizveo je najvažniji pošip u zadnjih desetak godina: Pošip Nericu, nazvan po njegovoj baki.

Pošip Nerica stvorio je potpuno novi stil vinifikacije najvažnijeg dalmatinskog bijelog grožđa, koji je u zadnjih nekoliko godina postao dominantan. Evo zašto. Pošip Nerica, koji je za berbu 2016. osvojio zlatnu Decanterovu medalju, spojio je južnjačke, dalmatinske, opojne cvjetno voćno herbalne arome pošipa sa svježinom i gotovo hrskavom teksturom koju pošip nikad ranije nije imao.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

Neki su puristi tvrdili da je Jakša Krajančič proizveo sauvignonski pošip, što je prilično pogrešno. Krajančićevi pošipi nemaju bitnih sauvignonskih elemenata. Oni su, međutim, elektrificirani i vibrantni, dok su uobičajeni pošipi prije Nerice, čak i oni najbolji, bili spori, pomalo teški, skloni brzim oksidacijama ili prekriveni viškom drva i viškom neprevrelog šećera.

Nerica je, dakle, prije šest godina pokrenula revoluciju u svijetu pošipa. Danas sve više vinara opravdano pokušava proizvoditi pošipe slične Nerici, dok je Krajančić Nericu pomaknuo prema jugu: zadnje su berbe toplije, zrelije i šire od prethodnih. Vidjet ćemo jesu li razlog ovom pomaku prevruća korčulanska ljeta ili pokušaj da se na Korčuli napravi vino po uzoru na velika bijela vina iz južne Rhone.

Jakša Krajančić

Istodobno s Nericom gospodin Krajančić razvijao je projekt Mindel. Mindel je single vineyard pošip, s puno drva ali s toliko supstance da hrast ipak ne dominira. Mindel je jedno od najraskošnijih dalmatinskih bijelih vina uopće. Naposljetku, Jakša Krajančić uspio je revitalizirati crni pošip, zamalo izumrlu sortu od koje proizvodi jedan od najatraktivnijih hrvatskih rosea.

Vi ste prvi vinar s Korčule koji je počeo proizvoditi izrazito svjež pošip: kako ste došli do takve interpretacije?

Budući sam druge struke, od samog početka sam htio maksimalno iskoristiti svaki raspoloživi utjecaj na proces proizvodnje, pa tako i enologa.  Nije bilo teško pronaći konzultante za proizvodnju vina, ali sam želio nekoga tko će proizvoditi vino u skladu s našom vizijom i uključiti našu obitelj u proces. Našao sam ga u Igoru Radovanoviću. Zajedno smo odlučili krenuti u izazov otkrivanja nove evolucije nepca, u potrazi za svježijim vinima kojima se manje tehnološki manipulira. Današnji ljubitelji vina traže bolju ravnotežu uz značajan prepoznatljiv karakter. 

Nema formule. Svako vino ima drugačiju notu i svako vino je neovisno, iako je dio iste obitelji. Naš je cilj uvijek napraviti vrlo specifično vino koje odražava pedologiju, topografiju i mikroklimu svake lokacije, ili ako spajamo različite lokacije raditi prema stilu koji se temelji na filozofiji prepoznatljivosti.

S druge strane, vaš Mindel izrazito je moćno vino velikog tijela, s vidljivim utjecajem drva. Kako ste odlučili proizvoditi dva tako različita stila pošipa? 

Neintervencionističko vinarstvo. Vinograd određuje razliku. Položaj Mindel specifičnost je korčulanskog i dalmatinskog vinogradarstva koju sam odlučio pretočiti u čašu. Mindel je nesporno moćno vino, ali je uravnotežen svilenkastom finoćom, podatan i elegantan. Ti parametri po mom mišljenju ostavljaju dosta prostora za raznolikost. Moj posao je napraviti najbolje vino koje mogu. Ali kad radiš neintervencionistički, radiš s onim što ti je dano, s minimalnom manipulacijom, tako da se u vinima jasno izrazi mjesto i raznolikost. 

Što treba učiniti za daljnji napredak pošipa? Je li rad u vinogradu na dovoljno visokoj razini? Treba li smanjivati urode?

Svatko treba istraživati svoj put napretka, ugrađujući sebe i svoj tim u kulturu vinarije i sorte. Umjesto mjesečnih i polugodišnjih kontrola, vinu treba stalno biti dostupan, fizički i znanjem. Ta razina pažnje jedina nam je garancija napretka. No, osim preferencija i osobnosti vinara, raznolikost vina izrazito je određena tlom.

Analiza tla uvelike nam pomaže da što kvalitetnije uzdržimo vinograde i proizvedemo grožđe koje će u vinima odražavati mjesto.  Moraš znati što radiš ako želiš napredovati. Rad i tim kod nas stvaraju zamršenu simfoniju u kojoj uživamo

Što je zapravo crni pošip? 

Izrazito rijetka sorta čiji roditelji još nisu poznati.  Samo oblikom bobice liči na pošip bijeli pa je po njemu dobio ime.

Može li crni pošip davati i vrhunsko crno vino ili samo rose?

Količine su izrazito male. Mi imamo jedini monosortni nasad, a i dominacija pošipa bijelog ne ostavlja mnogo mogućnosti pošipu crnom. Nama je izuzetne rezultate dao u svježem izdanju kao rose vino, a ovu berbu smo napravili i crnu varijantu sa 60 dana maceracije i zasad smo veoma zadovoljni.

Fact Box

Povijest Vinarija je osnovana 2002. godine

Površina vinograda Oko 4 hektara

Godišnja proizvodnja Oko 40 tisuća boca godišnje 

Najvažnija vina  Pošip Nerica, Pošip Mindel, Crni pošip (rose)

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.