Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Sommelier Emil Perdec u srijedu je u Esplanadi šarmantno i stručno predstavio tipične malvazije iz izvrsne berbe 2021.

En primeur_11

Vinistra je u u srijedu 3. ožujka poslije pandemijske pauze organizirala svoj tradicionalni zagrebački en primeur, kušanje vina iz lanjske berbe, mjesec ili mjesec i pol prije nego što se pojave na tržištu.

Dva sata prije početka en primeura koji se održao u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade, ugledni istarski sommelier Emil Perdec, jedan od najboljih poznavatelja istarskih mikroterroira, održao je izvrsnu majstorsku radionicu na kojoj je predstavio mlade malvazije tipične za pojedine istarske regije.

en-primeur-esplanade

Osobito je korisno što je gospodin Perdec u svoju malu selekciju uvrstio vina gotovo nepoznatih proizvođača: ta su se vina uglavnom pokazala sasvim dobra.

Vinistrin masterclass za malvazije iz 2021. godine počeo je predstavljanjem vina iz istočne Istre, iz okolice Labina: kušali smo izrazito herbalno, još možda premlado vino obitelji Matiška iz Nedešćine, koje je usprkos očiglednom disbalansu pokazalo puno aromatskog potencijala i jako ugodnu svježinu.

Vinarija Siljan iz Šegotića, koja je prema Perdecovim riječima poznatija po merlotima nego po malvazijama, predstavljala je južnu Istru: Siljanova Malvazija iz 2021. zrela je, puna snažnih voćnih aroma, zaokružena i donekle elegantna. Za nekoliko mjeseci mogla bi postati sasvim ozbiljno vino.

En primeur_16

Apsolutno najbolje vino masterclassa mladih malvazija u Esplanadi bila je Malvazija sjajnog Franka Radovana i zapadne Istre, jednog od naših najdražih istarskih vinara: Radovanova je Malvazija bogata, mineralna i zrela, voćna, cvjetna i herbalna , elegantna i intenzivna. Radi se o vinu koje već sada, u tako ranoj fazi razvoja vrijedi barem 90 bodova. I na ovom je tastingu Franko Radovan pokazao da je klasa za sebe.

Iz sjeverozapadne Istre, područja od Novigrada do slovenske granice, kušali smo Malvaziju Novacco. Kuća Novacco prije osam ili devet  godina pobijedila je na Vinistri u konkurenciji mladih malvazija.

en-primeur-tomaz

Vina kuće Novacco, koja dolaze iz vinograda blizu Brtonigle, redovito su imala problem s kontinuitetom kvalitete; neke su berbe znale biti izvrsne a neke razočaravajuće. Berba 2021. jedna je od najboljih.

en-primeur-pilato-1

Sjeverna Istra, koja obuhvaća čuvene vinograde oko Buja uključujući legendarnu Santa Luciu, predstavljena je Malvazijom obitelji Franković, čije je odležano vino Korona osvojilo nekoliko najviiših svjetskih priznanja. Frankovićeva nova Malvazija zaokružena je, bogata, elegantna i spremna za tržište.

en-primeur-poletti

Naposljetku, središnju je Istru zastupala vinarija Sirotić. Ovo nam se vino činilo najmanje uspjelim od svega što smo probali na Vinistrinom Masterclassu. Nadamo se da će poslije dva ili tri mjeseca u boci ostavljati nešto bolji dojam.

Poslije ove poučne i optimistične majstorske radionice, u Smaragdnoj je dvorani počeo en primeur za širu profesionalnu publiku i za javnost, na kojem je sudjelovalo više od sedamdeset izlagača iz Istre kao i vinari iz Bregovite Hrvatske.

Foto/Neven Jurjak i Kult Plave Kamenice

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.