U večerašnjoj emisiji 3,2,1 – kuhaj! posvećenoj sarmama, pojavio se sijedi gospodin s repom koji je pomagao članovima žirija. Jedva smo prepoznali chefa Denisa Zembu.
Mnogim mlađim čitateljima ime Denisa Zembe ne znači mnogo. No, prije dvadesetak godina Zembo je bio jedan od najvažnijih protagonista moderne hrvatske kuhinje.
Chef Zembo vodio je restoran Le Mandrač u staklenoj kocki u Voloskom, par kuća od Plavog podruma. Le Mandrač je uz Valsabbion bio prvi hrvatski restoran koji se bavio molekularnom gastronomijom, i to u vrijeme kad je molekularna gastronomija vladala svjetskim fine diningom.
Le Mandrač nikad nije bio najbolji restoran u Hrvatskoj jer Zembo nikad nije koristio najbolje sastojke, ali je između 2004. i 2006. bio jedan od dva najmodernija restorana u Hrvatskoj. Le Mandrač nije dugo trajao.
Pošto je Le Mandrač bankrotirao, Zembo je otvorio gostionicu na riječkoj Rivi, zatim nekoliko restorana u Puli, no nikad se nije približio statusu koji je držao u vrijeme Le Mandrača.
Svejedno, bilo ga je dobro danas vidjeti na televiziji. Denis Zembo i Le Mandrač ostavili su trajni, pozitivan trag u hrvatskoj gastronomiji.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.