Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto, pobogu, Split ne može imati niti jedan fine dining restoran? Zagreb ih ima sedam, a uskoro dobiva osmi

split-g

Odlazak chefa Marka Đuraševića iz Kinoteke znači, među ostalim, da je Split ostao bez jedinog fine dining restorana. Hrvoje Zirojević u Dvoru kuha briljantno, ali Dvor ne zadovoljava mnoge važne kriterije fine dininga, što gospodin Zirojević vrlo dobro zna. Zirojević nam je, uostalom, lani rekao da planira unaprijediti i djelomično preurediti Dvor. Dok se to ne dogodi, ako se dogodi, činjenica je da Split nema ni jedan fine dining restoran.

Zadnji fine dining restoran u Splitu prije Đuraševićeve Kinoteke, bila je Paradigma u jojoj je kuhao Ante Udovičić. Paradigma se ugasila 2016. godine.

Kako je pobogu moguće da Split, jedan od turističkih centara Hrvatske, nema ni jedan fine dining restoran, dok ih Zagreb ima sedam (uskoro stiže osmi, Baltazar 2.0) Rovinj najmanje tri, Dubrovnik dva, Opatija i Rijeka barem tri i Šibenik jedan, a mali Mali Lošinj dva. Radi se uistinu o jedinstvenom gastronomsko-turističkom paradoksu.

Prošlog se ljeta činilo da Split doživljava gastronomsku renesansu: Kinoteka je briljirala, Hrvoje Zirojević nije stizao kući od posla u Dvoru, kao ni Braco Sanjin od posla u Kadeni, dok se Pinku uvrstio među najoriginalnije hrvatske bistroe. Sada su ostali Zirojević i Pinku.

Pretprošlog je ljeta turizam u Splitu teško patio zbog korone. Čini se da su splitski restorateri pomislili kako je došlo vrijeme da investitaju u kvalitetu jer više ne mogu računati na masovnost. Lani su, međutim, turisti okupirali Split takvom žestinom da se početkom kolovoza nije mogla pronaći ni jedna soba u privatnom smještaju, a kamoli u hotelima. Pa je masovnost ponovo postala riječ dana, godine i mjeseca.

Splitski su ugostitelji poslije lanjske sezone vjerojatno procijenili da zapravo nema smisla ulagati u kavijar i wagyu, kad se puno lakše zarađuje na ramenu, sushiju B kategorije i friganim lignjama, a gosti ionako dolaze sami od sebe. I tako se gastronomski Split ovog proljeća ponovo počeo pretvarati u veliki, bolji ili lošiji bistro.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.