Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vertikalno kušanje osam berbi Vega Sicilie bilo je vjerojatno najvažniji događaj opatijskog Vapta

Vega Sicilia ne proizvodi najskuplja vina u Španjolskoj. Pingus, Teso la Monja i neke druga vina novijih generacija mogu biti znatno skušlji od Vega Sicilie, čije se glavno vino Unico uglavnom prodaje za 350 do 500 eura. No Vega Sicilia najvažnija je i najpoznatija španjolska vinarija.

Vega Sicilia prva je uvrstila Španjolsku u malu grupu zemalja koje proizvode apsolutno najbolja vina na svijetu. Vega Sicilia, španjolski Latour, osnovana je 1864. godine u Ribeiri del Duero, blizu Valladolida. Osnivač don Eloy Lecenda y Chavez donio je iz Bordeauxa sadnice cabernet sauvignona, merlota i malbeca, pa ih je zasadio skupa s tintom finom. Tinto fino lokalni je naziv za tempranillo.

Vega Sicilia promijenila je više vlasnika, a od 1982. nalazi se u posjedu obitelji Alvarez. Danas se grožđe uzgaja na oko 110 hektara raznolikih geoloških podloga. Mnoge su loze starije od sto godina, a prinosi za Unico Gran Reservu mogu biti manji od dvije tone po hektaru. .

Osim Unica, Vega Sicilia puni Unico Reserva Especial, multivintage koji se sastoji od tri berbe Unica, i Valbuenu 5, jednostavnije i jeftinije ali još uvijek izvrsno vino. Vega Sicilia vodi još nekoliko vinskih projekata koji se, međutim, promoviraju pod drugim imenima.

Unico, koji dugo odležava u francuskim i američkim bačvicama, na tržište dolazi prosječno deset godina poslije berbe. No, Vega Sicilia poznata je i po ekscesu s berbom iz 1968. godine, koja je na tržište, vjerovali ili ne, došla tek 1991, poslije 23 godine!

Imali smo sreću probati to genijalno vino u društvu Mate Đurovića, još dok je gospodin Đurović bio vlasnik dubrovačke Nautike. Unico iz 68. kušali smo 2009. Pamtimo da nismo mogli vjerovati koliko je mlado poslije četrdeset godina.

vega-sicilia-vinogradi

Acrobat, glavni organizator spektakularnog Vinotrade Acrobat Portfolio Tastinga koji se u subotu održavao u Opatiji, hrvatski je distributer Vega Sicilie. Masterclass Vega Sicilie, s osam zadnjih berbi Unica, bio je vjerojatno najvažniji događaj Portfolio Tastinga naprosto zato što hrvatska profesionalna zajednica, o široj publici da ne govorimo, ne zna previše o jednom od najznačajnijih svjetskih vina.

Ovdje valja reći da su predstavici Vega Sicilie postupili iznimno korekto donoseći na masterclass i vina iz slabijih berbi, kako bismo mogli upoznati različite verzije Unica.

Najviše su nas impresionirale dvije najstarije berbe. 2004. i 2005. Obje su, dakle, još naglašeno svježe i mladolike, ali duboke i višeslojne. Unico iz 2005. ima onaj lako prepoznatljivi, moćan bouquet velikih crnih vina: kad gurnete nos u čašu, imate osjećaj kao da ste se sudarili sa zidom aroma koje pršte na sve strane. Uz mirise tamnog voća, tamne čokolade, dima, kože i cigara, u vinu iz 2005. mogao se osjetiti i element grafita.

Unico iz 2005. na nepcu je savršeno zaokružen, mekan, baršunast i beskrajno dug. Berba 2004. manje je intenzivna u bouquetu, sa sličnim elementima, ali još raskošnija u ustima, s upravo nevjerojatno podatnom svilenkasto baršunastom teksturom, rastopljenim zrelim taninima i završetkom koji traje minutama.

Mlade berbe, 2011. i 2010. zasad pokazuju svoj vrući karakter: pune su vrlo zrelog voća, intenzivne, koncentrirane, taninizirane, s alkoholom koji nije potpuno integriran. Radi se o velikim vinima, koja treba početi piti za pet do šest godina

Unico iz 2007. dolazi iz kišne i hladne berbe. Riječ je o sasvim drukčijem vinu, s puno manje koncentracije, lakšem i bezazlenijem od opakih velikih berbi. Nismo sigurni da takva verzija Unica ima predugi potencijal dozrijevanja, ali ju je svakako vrijedilo probati.

Majstorska radionca Vega Sicilie bila je sjajan primjer prenošenja posebnih, teže dostupniih znanja o iznimno važnom vinu najvišeg mogućeg ranga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.