Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Španjolska policija smatra da je Bashkim Osmani, vlasnik porečkog hotela Palazzo, bio jedan od glavnih europskih veletrgovaca kokainom

osmani-g

Dušan Miljuš, najbolji hrvatski kriminalistički i reporter, u nedjeljnom je broju Jutarnjeg lista objavio briljantan članak o Bashkimu Osmaniju, vlasniku porečkog hotela Palazzo (četiri zvjezdice), s puno detalja o uhićenju i o Osmanijevu prethodnom poslovno-kriminalnom životu.

Miljuš je prije mnogo godina osobno upoznao Osmanija. Miljuš piše da je Osmani uhićen u apartmanu na najavišem katu hotela Palazzo u srijedu oko sedam ujutro. Pretres apartmana trajao je do 18 i 30 navečer. Navodno je pronađeno 56 tisuća eura i dva pištolja. Policija je zaplijenila i nekoliko Osmanijevih računala i mobitela.

Osmani sada boravi u pulskom zatvoru, čekajući odluku o izručenju Španjolskoj. U uhićenju u Poreču sudjelovala su i dva španjolska polcajca, a u operaciji protiv ovog albanskog klana, osim europskih policija sudjelovao je i FBI. U cijeloj je Europi pretreseno više desetaka kuća. Uhićen je velik broj ljudi navodno povezanih s krijumčarenjem kokaina iz Latinske Amerike u Europu.

Španjolska policija i Europol smatraju da je Bashkim Osmani jedan od glavnih protagonista albanske kokainske mafije, koja se bavila veletrgovinom južnoameričkim kokainom. Španjolci tvrde da je kokain dolazio u njihove luke, a da se zatim iz Španjolske transportirao zrakoplovima, autima, kamionima i brodovima širom Europe. Jedan od šefova te opsežne operacije bio je, navodno, Bashkim Osmani.

Novac od prodaje kokaina prao se kroz razne tvrtke u više europskih zemalja poput Belgije, Hrvatske i Ittalije, što zapravo upućuje da bi i Palazzo i kockarnica naslonjena na hotel mogli biti financirani kokainskim novcem. Bashkim Osmani preko svog je odvjetnika poručio da želi izručenje u Španjolsku, kako bi španjolskim vlastima razjasnio da je došlo do zabune. Osmani, naravno, tvrdi da je nevin.

Osmani, koji kaže da je novac zaradio legalnim poslovima s nekretninama i u ugostiteljstvu, prije više od deset godina u Njemačkoj je osuđen na tri godine i devet mjeseci zatvora. Njegov brat izjavljivao je kako je početni kapital zaradio na kocki, a neki drugi članovi njegove obitelji navodno su se bavili svodništvom u Hamburgu.

Ako su optužbe protiv Osmanija točne, to znači da je osrednji hotel na početku porečke rive, gdje je Osmani boravio kad je dolazio u Hrvatsku, godinama bio jedno od zapovjednih mjesta globalne operacije koja je obuhvaćala trgovinu kokainom i pranje novca. Palazzo bi se trebao otvoriti u travnju.

Gospodin Miljuš piše da je pad klana Osmani počeo 2020. godine, kad su u jednoj njihovoj garaži pronađene velike količine acetona, koji se može koristiti za ispiranje kokaina.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.