Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BORNA JANEŠ, POD ZIDOM Grad mi je naredio da uklonim terasu zbog dva parkirna mjesta. Ovoga ljeta gubim 90 posto prometa

“Većina izjav a koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević dao o uklanjanju terasa u Zagrebu nije točna,” tvrdi vlasnik bistroa Pod Zidom Borna Janeš. Na redovitoj medijskoj konferenciji utorkom gradonačelnik je komentirao zašto niz zagrebačkih ugostitelja nije dobio odobrenja za terase koje godinama legalno rade na istim lokacijama.

Tomašević je rekao da je većinom riječ o povratku u normalnu nakon proširenja terasa tijekom pandemije kada lokali nisu mogli raditi u unutarnjim prostorima i uklanjanje ilegalnih konstrukcija. “S ugostiteljima ćemo razgovarati o tranziciji, ali odobravanje terasa na zelenim površinama, nogostupima i parkiralištima u Donjem gradu ne dolazi u obzir,” rekao je Tomašević. 

Ugostitelji s kojima smo razgovarali, međutim, kažu da izjava o ukidanju proširenja terasa nije točna. Uoči nove godine, veliki broj ugostitelja od Grada je dobio odgovor da im neće produljiti odobrenja na terase koje na istim lokacijama legalno rade godinama, neke i dulje od 10 godina.

“Terase koje se uklanjaju mnogim ugositeljima su osnovno sredstvo za rad u toplijim mjesecima, ne radi se o Covid proširenjima koja je odobrila prošla gradska vlast ni o ilegalnim terasama koje gradonačelnik spominje, nego o terasama koje se nalaze neposredno ispred izloga lokala,” kaže Janeš.

“Ugostiteljima je bez ikakve prethodne najave naređeno da o vlastitom trošku počnu piliti, rezati i demontirati terase u koje su godinama ulagalivlastitu imovinu, zaduživali se, za koje još uvijek isplaćuju rate kredita i koje su im osnovno sredstvo za rad i preživljavanje., pogotovo u ovim nepredvidljivim vremenima.” Ugostitelji su se, kažu obraćali gradskim vlastima i tražili da se odluke revidiraju kako bi se situacija s terasama mogla urediti razumnije. Tražili smo da se odluka barem privremeno zaustavi i odredi moratorij kako bi ugostitelji mogli prilagoditi poslovne modele koji im se s ukidanjem terasa preko noći ruše.

“Bez terase, promet će mi ljeti biti 90 posto manji, a na godišnjoj razini ukupno 40 posto manji. To je razlika koja dovodi u pitanje plaće za zaposlene,” kaže Borna Janeš. U slučaju Bistroa pod zidom, razlog naredbe za uklanjanje terase nisu bile zelene površine, niti terasa ometa kretanje nogostupom. 

Terasu su odobrili Odsjek za uređenje javnih gradskih prostora, Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, Odjel za korištenje i zakup javnih površina, reklame i uređenje javnih gradskih prostora i Odsjek za uređenje javnih gradskih prostora. Pod zidom je na kraju ipak morao ukloniti terasu odlukom Povjerenstva za davanje površina javne namjene u zakup i na drugo korištenje . De facto, terasa se mora ukloniti da bi se u ulici Pod zidom dobila dva parkirna mjesta više. Pritom nije riječ o javnom parkingu. Pod zidom je zatvorena rampom i ljudi koji imaju dozvolu u njoj se parkiraju besplatno. Još je Bandićeva uprava ulicu 2014. htjela pretvoriti u pješačku zonu, objavljen je i poziv na natječaj, ali to jisu napravili. Tomaševićeva vlast povećava broj parkirnih mjesta u njoj. Prema još jednom planu, Pod zidom bi trebala biti prolz za dostavu tržnice Dolac, ali onda se postavlja pitanje zašto se ne oslobodi prkiranih automobil da kombiji i kamioni mogu normalno prolaziti.

Ugostitelji Tomaševićevoj upravi najviše zamjeraju neprijateljski odnos i netranparentnost. Kriza je počela kad su vlasnici restorana i barova krajem godine počeli predavati redovite zahtjeve za produljenje zakupa terasa. Riječ je o rutinskom postupku. Mnogi su se šokirali kad su dobili rješenja da moraju ukloniti cijele terase ili dijelove terasa. Riječ je o terasama koje ne izlaze iz gabarita fronti lokala.

Da stvar bude gora, u prvim odgovorima ugostiteljima je rečeno da terase moraju ukloniti s 1. siječnja 2022, a rješenja za uklanjanje mnogima su stizala tjednima kasnije, retroaktivno.  “Osim što gradska vlast u procesu nije poštivala proceduru i rokove, ugostitelje su stavili pred zid jer nisu mogli iskoristiti pravo žalbe na rješenja. Praktički, riskiraju kazne i prekršajne kazne jer su njihove legalne terase preko noći postale ilegalne, i to prije nego su dobili rješenja o uklanjanju,” kaže Janeš. 

Odogovornim za ovaj skandal smatraju Luku Thumma iz Ureda gradonačelnika, predsjednika Povjerenstva za dodjelu javnih površina u zakup. “Povjerenstvo ima apsolutnu moć i subjektivno odonosi odluke. Riječ je o beskompromisnoj ideološkog politici koja ignorira objektivne činjenice,” tvrdi Janeš. Povjerenstvo, dodaje, poništava pozitivna mišljenja službi jer forsira viziju grada kao urbane spavaonice, koji ne živi na ulici i ne njeguje festivale i manifestacije koje su građani odavno prihvatili. Nešto slično se već moglo vidjeti u gradskom natječaju za adventske kućice, koji je zagrebački Advent sveo na 22 kućice.

“Obrazloženja koja Povjerenstvo daje uglavnom su ‘nedostatak parkirnih mjesta’, ‘ugroza biciklističkih staza’, ‘požarni put’, u nekim slučajevima tvrde ugostitelji ne trebaju terase jer imaju zimske vrtove, što je zadiranje u slobodu poslovanja,” objašnjava Janeš. “Osim što uništava gastronomski i turistički identitet Zagreba, ovakva politika štetna je za zajednicu iz više razloga, od epidemioloških jer tjera goste u interijere lokala, preko stvaranja poslovne nesigurnosti koja ugrožava egzistenciju malih poduzetnika, do pitanja vjerodostojnosti predizbornih obećanja.

Gradonačelnik u kampanji najavljivao proširenje pješačkih zona i micanje automobila iz centra grada, a sada povjerenstva koja imaju njegovu punomoć uklanjaju terase da bi proširila parkirališta u gradskoj jezgri. Oduzimanje nekoliko parkirnih mjesta ugostiteljima koji su više od zakupljivali terase neće preko noći riješiti prometnu problematiku grada, ali će upropastiti mnoge restorane, male poduzenike i obrtnike i zatvoriti radna mjesta.” 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.