Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Matrix mnogo je bolji i ambiciozniji nego što je to izgledalo na otvorenju

Večere u povodu restoranskih otvorenja uglavnom treba izbjegavati. Matrix je dobar primjer zašto. Na Matrixovoj prvoj večeri okupilo se oko osamdeset ljudi. Mala ekipa chefa Marka Jantoleka nije uspjela odraditi večeru za više nego prenatrpani restoran, pa je iz kuhinje izlazilo sve i svašta. I servis se, naravno raspao.

Stoga smo u utorak navečer došli u Matrix bez osobitih očekivanja. I ostali prilično zbunjeni golemom razlikom u kvaliteti kuhanja. U utorak smo, dakle, iskreno uživali u jednoj od boljih ovogodišnjih večera u Zagrebu, a u restoranima jedemo skoro svaki dan.

matrix-gof

U nizu jela koja smo sinoć probali izvrstan je dojam ostavio aromatični sirovi gof s kumkvaton, čilijem, dashijem s limunom, ikrom od pastrve i potočarkom. Još je bolja bila posve neodoljiva, nevjerojatno slasna pogačica s Kumparičkinim sirom i tehnički perfektno napravljenim zabajonom s marsalom.

Posveta čuvenom Passardovom jaju koje se servira u odrezanoj ljusci ispala je teksturalno odlično ali s možda malo previse vlasca u gornjem sloju. Kozice servirane na čipsu od pileče kože dobile se snažan adrenalinski udar svježeg wasabija, dok je veoma dobroj tempuri od goveđih obraza nedostajao umak.

matrix-hobotnica-kimchi

Ravioli punjeni kozlićem u kremi od Kumparičkinog sira bili su jedno od najbogatijih ali i najukusnijih jela večeri. Kad su na red došla glavna jela, već smo bili siti. Usprkos tome, otkoštena teleća koljenica na kremi od tune i hobotnica marinirana u kimchiju s hrskavom heljdom i majonezom od kimchija izazivaju ozbiljno poštovanje prema Jantolekovu kuhanju.

Marku Jantoleku i njegovom timu treba fino podešavanje: neka su jela prejako začinjena, druga nisu dovoljno elegantna. Ali Jantolekovo kuhanje u Matrixu spada među najveća osvježenja na zagrebačkoj gastronomskoj sceni: taj chef, koji je 15 mjeseci proveo u Noelu, definitivno zna što želi, zna kuhati i jako ozbiljno shvaća svoj posao.

Za vina je zadužena sommelierka Manuela Maras, koja je na kartu uvrstila više zanimljivih vina manje etabliranih proizvođača, poput odličnog Pošipa Bora iz zadarskog zaleđa. To je vino lani osvojilo Decanterovu zlatnu medalju.

Matrix je veoma dobar restoran koji će, prilično smo sigurni, gastronomski još napredovati. Najveći je Matrixov problem lokacija. Restoran se nalazi u velikoj poslovnoj zgradi na Slavonskoj aveniji, dakle u dijelu grada gdje se navečer nikad nije izlazilo.

.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.