Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Nobilionu u subotu gostuje čuvena burgundska vinarija Olivier Leflaive

nobilion-leflaive

Olivier Leflaive dolazi iz obitelji koja posjeduje Domaine Leflaive, najcjenjeniju vinariju u Puligny Montrachetu u Burgundiji. Domaine Leflaive za burgundska je bijela vina gotovo jednako značajna , kao Romanée-Conti za crna vina.

Domaine Leflaive biodinamička je vinarija.  Olivier Leflaive neko je vrijeme s Anne Claude Leflaive vodio obiteljski biznis, da bi u 90-tima pokrenuo vlastitu vinariju koja danas proizvodi više od 90 etiketa sa 120 hektara burgundskih vinograda, uključujući i nekoliko grand crua.

Vinarija Olivier Leflaive u subotu 19. veljače gostuje u restoranu Nobilion u luksuznom hotelu Ikador u Iki. Nobilion se ove zime profilirao kao jedan od najdinamičniih kvarnerskih restorana i kao mjesto na kojem se održavaju mnogi važni vinski i gastronomski događaji: u siječnju su Ivica Matošević i Matjaž Lemut u Nobilionu proslavili 25. rođendan svoje vinarije.

Olivier Leflaive gostuje u Nobilionu u sklopu Vinotradeova i Acrobatova Portfolio Tastinga, velike svjetske vinske smotre koja se u subotu priređuje u Opatiji. Zagrebački Acrobat uvoznik je Leflaiveovih vina za Hrvatsku.

U Nobilionu će se točiti stilski širok raspon vrhunskih burgundskih vina. Uz Chablis Deux Rives iz 2018. chef Dino Knežević priprema tartar od orade. Slijedi Oncle Vincent iz 2015, vino posvećeno Leflaieveom ujaku, svojedobno glavnoj pokretačkoj snazi Domaine Leflaive. Oncle Vincent proizvodi se od chardonnaya iz Puligny Montracheta, a točit će se uz jakovske kapice s kremom od celera.

Mersault Premier Cru Les Charmes iz 2012. klasično je veliko burgundsko bijelo vino idealno za file od iverka u holandskom umaku. Pommard Premier Cru Epenots iz 2016. primjer je robusne, snažnije verzije crnog pinota, koja bi se morala fino složiti s pačjim prsima.

Leflaiveova večera u Nobilionu završava otmjenim Volnayem Premier Cru Clos des Angles iz 2010. godine. Ovaj graciozni, zreli crni pinot dolazi iz jedne od najboljih burgundskih berbi u ovom stoljeću. Chef Knežević uz Volnay priprema janjeći kare s pastrnjakom. Leflaiveova večera u Nobilionu jedinstvena je šansa za upoznavanje s vrhunskim burgundskim vinima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.