Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NAJBOLJI SLATKIŠI ZA VALENTINOVO Goldkenn čokolade punjene Botanist ginom, Jack Daniel’som i Cointreauom

dupin-cokolade-g

U potrazi za klasičnim ali ipak malo pomaknutim slatkišima za Valentinovo, ovoga tjedna naišli smo na Goldkennovu liniju čokolada s nekima od najpopularniji pića na svijetu.

Goldkenn je švicarski proizvođač premium čokolada koji se proslavio detaljnim replikama zlatnih poluga od čokolade teškima 12,5 kilograma, posvetom švicarskim bankarima i čokolatijerima. No puno su poznatiji po jednoj od inovativnijih čokoladnih linija. Goldkenn sklapa partnerstva s vodećim brendovima u industriji pića i zajedno s njima proizvodi čokolade punjene finim destilatima.

Na tržištu je puno čokolada s alkoholom, ali Goldkennove su specifične jer sadrže ista pića koja pijemo u barovima i kobrendirane su. U četvrtak smo u našim kvartovskim Deliiicijama našli četiri izdanja ove Goldkennove linije, mliječne čokolade s Botanist ginom, Jack Daniel’som , Jack Daniel’som Honey i Cointreauom (Goldkenn proizvodi i čokolade s Remy Martinom, Captain Morgan rumom, Beluga votkom, Grand Marnierom i drugim pićima).

Kupili smo sve četiri i usporedili ih. Goldkennove čokolade su table s po osam sfera od kojih svaka sadrži shot pića, točnije kombinaciju sirupa i destilata. Kad zagrizete čokoladu, usta vam prvo zagrije gin, whiskey ili Cointreau, a onda se sve spoji s glatkom mliječnom čokoladom.

Ove očito pomno promišljene čokolade, u kojima su okus a posebno tekstura dizajnirani za što zabavnije iskustvo kombinacije s pićima, jedan su od zabavnijih slatkiša koje smo probali u zadnje vrijeme. 

Botanist gin

botanist-ilustracija-1

Najveće iznenađenje ovog kratkog testiranja. Konvencija kaže da uz čokolade treba uvijek kombinirati tamna pića, ali Botanist i mliječna čokolada slažu se prilično dobro. Ne možemo točno odrediti zašto, možda su razlog Botanistove cvjetne note ili sirup koji dobro povezuje čokoladu i gin u neku vrstu koktela u drugačijem agregatnom stanju; u svakoj čokoladnoj sferi je dovoljna količina pića za dobar gutljaj, to je posebna atrakcija ovih čokolada). Ono što je sigurno jest da kombinacija gina i čokolade već neko vrijeme intrigira i barmene i publiku. Ovo je jedna od boljih, zabavnijih kombinacija ako želite nešto neobično. 

Jack Daniel’s

Zicer. Karamelni, topli okus najpopularnijeg whiskeya na svijetu, njegove note kukuruznog sirupa, lagana zadimljena slatkoća i specifični papreni finiš stvoreni su za čokoladu. Na ovoj čokoladi još se bolje vidi talent Goldkennovih čokolatijera koji su u čokoladu stavili dovoljno alkohola da vam zapljusne receptore, da prvo osjetite vrućinu i da tek na to dođe čokolada. S ovom čokoladom nećete stati na jednoj kockici.  

Jack Daniel’s Tennessee Honey

daniels-honey-ilustracija

Blend Jack Daniel’sa i likera od meda izuzetno je komercijalno piće, koje spaja draži Tennessee whiskeya s mekom, glatkom teksturom likera i njegovim mednim okusima koji ne prevladavaju iako ovom piću daju jasan karakter. U čokoladi, posebno mliječnoj, Jack Daniel’s Tennessee Honey je blag, sve zajedno je malo preslatko, aduti ove čokolade su dojam glatkoće i mekoća pića koje ide uz njene mliječne okuse. Ovo je čokolada za one koji žele probati ovu Goldkennovu liniju ali ne žele ništa žestoko.

Cointreau

dupin-cointreau-1

Čokolada sa slavnim triple-secom, simbolom La Belle Epoque, tu nema greške. Ova čokolada bila nam je favorit kušanja. Cointreau pjeva u ovoj kombinaciji, od visokih nota naranče, preko cvijeća do toplih začina. Kombinacija likera od naranče i čokolade bitno je manje konvencionalna nego što smo očekivali, najviše zahvaljujući recepturi Cointreaua. Jer, iako je ovo bio jedini liker u čokoladama koje smo probali, čokolada je djelovala manje slatka i od one s Botanistom i one s Jack Daniel’som. 

Što bismo na kraju preporučili? Čokoladu s Botanistom za istraživanje, Jack Daniel’s za opušteno uživanje, Honey za one koji žele samo okuse whiskeya ali ne i oštrinu alkohola i Cointreau za ozbiljno kušanje. 

Ilustracije/Kult Plave Kamenice

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.