Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/22 Autohtone sorte najveća su vrijednost hrvatske vinske industrije. Ovo su najbolji proizvođači

proizvodjaci-g

Hrvatska je mala zemlja s potencijalno velikim i originalnim vinima. Hrvatska je jedna od rijetkih malih europskih zemalja u kojima najraširenije autohtone sorte čine više od 60 posto ukupne vinske proizvodnje.

Riječ je o graševini koju definitivno možemo smatrati autohtonom sortom premda se, naravno, uzgaja i drugdje u srednjoj, zapadnoj i istočnoj Europi, o istarskoj malvaziji, plavcu i o pošipu.

Usput govoreći, apsolutno je skandalozno što Ministarstvo poljoprivrede još ne tretira graševinu kao autohtonu sortu.  Tu je još čitav niz manje rasprostranjenih autohtonih sorti koje mogu davati vrhunska vina u različitim stilovima: teran u Istri, babić, tribidrag, grk, vugava u Dalmaciji, škrlet u Moslavini, kao i vrlo mnogo više ili manje popularnih autohtonih sorti koje zasad ne daju vina najviše kategorije, ali igraju važnu ulogu u pojedinim vinogradarskim područjima.

DOWNLOADAJTE VINSKI IZVJEŠTAJ 2021/2022

Uz autohtone sorte, posebnu važnost imaju i sorte koje su se davno udomaćile u Hrvatskoj poput pušipela u Međimurju i frankovke u Slavoniji. Naposljetku, u nekim su područjima udomaćene i sorte koje su izrazito internacionalne, ali su postale sinonim za pojedina hrvatska vinogorja poput traminca u Iloku i bijelog muškata u Momjanu.

Autohtone su sorte najveća vrijednost hrvatske vinske industrije zbog dva jednostavna razloga. Prvo, u Hrvatskoj se mogu proizvoditi izvrsni merloti i chardonnayi, dobri caberneti i rizlinzi, odlični sauvignoni, pa možda čak i sasvim korektni crni pinoti. Međutim, oni nikad neće biti značajnije konkurentni na svjetskom tržištu; ovdje pod svjetskim tržištem podrazumijevamo i milijune turista koji svakog ljeta dolaze na Jadran i žele piti lokalna vina.

tribidrag-naslovnica
Tribidrag

Primjer mađarskog Villánya, koji je stekao internacionalni renome na stranoj sorti cabernet francu, prilično je usamljen. U Hrvatskoj jedino Plešivica zahvaljujući veoma dobrim pjenušcima i impresivnim prirodnim vinima, može prosperirati na internacionalnim sortama. Teoretski govoreći, Baranja i Erdut s crnim francuskim sortama imaju šanse ponoviti uspjeh Villánya, ali to ne mijenja činjenicu da identitet hrvatske vinske industrije ovisi o autohtonim sortama.

Drugo, praksa je pokazala da autohtone sorte bolje reagiraju na klimatske ekscese i da im je katkad potrebno manje zaštite, što je iznimno važno zbog klimatskih promjena, kao i zbog očekivanog prelaska sve većeg broja hrvatskih vinogradara i vinara na razne oblike ekološke proizvodnje.

Naposljetku, kad analiziramo medalje koje hrvatska vina osvajaju na najvažnijim svjetskim natjecanjima, vidljiv je iznimno visok udio malvazija i graševina, a u zadnje vrijeme i pošipa. Ohrabruje da su i terani, babići, plavci i tribidrazi počeli osvajati zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama. Zabrinjava, međutim, činjenica da ni jedna hrvatska regija osim Istre sustavno i uspješno ne promovira svoja autohtona vina, niti vodi računa o unapređivanju kvalitete.

terra-madre-vinograd1
Vinogradi na Komarni

Vinistra je postavila jasne modele i kriterije za afirmiranje malvazije. Ti se modeli, naravno, ne mogu automatski prenijeti u druge regije, ali bi se glavna načela promoviranja, kvalitativni kriteriji i zajednički tržišni nastupi morali usvojiti u svim hrvatskim vinskim regijama.

Na našim listama najvažnijih proizvođača vina od autohtonih sorti namjerno smo izostavili pojedine velike vinarije čiji postupci katkad jako štete i njihovoj regiji i njihovim glavnim sortama, kao i butikne vinarije koje u Hrvatskoj tko zna zašto, pokušavaju proizvoditi kalifornijska i australska vina.

Najvažniji proizvođači malvazije (po abecednom redu)

  1. Benvenuti
  2. Cattunar
  3. Clai
  4. Coronica
  5. Cosetto
  6. Damjanić
  7. Dobravac
  8. Fakin
  9. Franković
  10. Kozlović
  11. Laguna 
  12. Matošević
  13. Medea
  14. Pilato
  15. Piquentum
  16. Poletti
  17. Tomaz
  18. Veralda

Najvažniji proizvođači terana (po abecedom redu)

  1. Benvenuti
  2. Cattunar
  3. Coronica
  4. Fakin
  5. Kozlović
  6. Roxanich
  7. Tomaz

Najvažniji proizvođači plavca (po abecednom redu)

  1. Jo Ahaerne
  2. Bura/Mrgudić
  3. Ivan Dolac (Badel)
  4. Kiridžija
  5. Madirazza
  6. Tonči Marijan 
  7. Miloš
  8. Saints Hills
  9. Stina
  10. Rizman
  11. Tomić

Najvažniji proizvođači babića

  1. Gracin
  2. Testament
  3. Vinoplod, Šibenik (Vrhunsko)

Najvažniji proizvođači tribidraga

  1. Benmosche/Bura (pod imenom zinfandel)
  2. Rizman
  3. Stina
  4. Testament

Najvažniji proizvođači pošipa

  1. Blato (Težak)
  2. Čara (Vrhunsko)
  3. Grgić
  4. Krajančić
  5. Madirazza (Garbinada)
  6. Merga Victa
  7. Ivica Milan
  8. Nerica
  9. Rizman
  10. Stina
  11. Saints Hills (Posh)
  12. Volarević
  13. Zure

Najvažniji proizvođači grka

  1. Bire
  2. Cebalo
  3. Križ
  4. Madirazza
  5. Igor Radovanović
  6. Zure

Najvažniji proizvođači graševine

  1. Antunović
  2. Belje
  3. Enjingi
  4. Galić
  5. Iločki podrumi
  6. Krauthaker
  7. Mihalj
  8. Sontacchi

Najvažniji proizvođači frankovke

  1. Belje
  2. Krauthaker
  3. Feravino
  4. Orahovica 

Najvažniji proizvođači pušipela

  1. Cmrečnjak
  2. Jakopić
  3. Štampar

Najvažniji proizvođači škrleta

  1. Košutić
  2. Voštinić Klasnić
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.