Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izakaya je restoran s konzistentno dobrom hranom i razmjerno niskim cijenama

izakaya-kung-pao-g

U Izakayi, dislociranoj nasljednici Timea, zagrebačkog šampiona gastrotainmenta, jedemo relativno rijetko jer nam nije blizu. Ali, u Izakayi nikad nismo jeli loše.

Kroz Time je prošlo više ozbiljnih chefova poput Vida Nikolića, Marka Alilovića i slastičara Roberta Hromalića, no hrana u Timeu uglavnom nije bila konzistentna. Varirala je od briljantne do podbačaja.

izakaya-sushi
U sushi setu boxu briljira nigiri od tune

Hrana u Izakayi načelno je jednostavnija nego u Timeu, s ponešto jeftinijih sastojaka, ali je uvijek jednako dobro pripremljena, i to u svim žanrovima. U subotu smo tijekom dugog ručka za četvero probali desetak jela, od kojih ni jedno nije razočaralo.

izakaya-tacos

Tacosi su tvrdoj tortilji relativna su novost na Izakayinom inače azijskom fusion meniju. Uvedeni su prije dva mjeseca. Tacosi punjeni tartarom od lososa, tartarom od tune i tartar biftekom odličan su comfort food i duhovita posveta latinskom street foodu.

Miso juha s tofuom i algama koja se nalazi na Izakayinom meniju od otvaranja restorana, spada među bolje miso juhe u Zagrebu. Jučer kuhinja nije pripremala bao s patkom jer u restoranu nije bilo pačetine pa smo naručili bao sa sočnom piletinom pohanom u panko mrvicama: pecivo je imalo dobro pogođenu, prozračnu teksturu.

izakaya-poke
Poke s tunom

Poke s tunom sadržavao je sve potrebne elemente: bogatu, fino mariniranu tunu, posip od sušenih algi, zreli avokado, pikantne krastavce i precizno skuhanu rižu. Kung-pao, jedno od najukusnijih jela na Izakayinu meniju, bogat je, moćan i optimalno začinjen. Nigiri od otora zaista je napravljen s punomasnom plavom tunom,.

Nigiri koji smo naručili samostalno, kao i nigiri s crvenim mesom plave tune koji smo dobili u sushi setu, bili su čvrsti i mlaki. Ugodno je iznenađenje kad bilo gdje u Zagrebu, osim u Tekki u kojoj se to podrazumijeva, dobijete nigiri s rižom temperature ljudske kože, umjesto hladne riže.

izakaya-kung-pao
Kung pao

Gyoze od svinjetine bile bi izvrsne da su samo malo izdašnije posoljene; čini se da je netko zaboravio dodati sol u nadjev.

No, to je bila jedina ozbiljnija pogreška na našem današnjem ručku.

Cijene su za tu vrstu hrane vrlo prihvatljive: čini se da se nisu mijenjale od listopada kad smo zadnji put jeli u Izakayi.

Miso juha košta 35 kuna, nigiri s otorom 28 kuna po zalogaju, “bento box”, ustvari sushi set s dvanaestak zalogaja tune stoji 160 kuna, poke 85, kung bao 75, gyoze 55 a tacosi od 45 do 70 kuna.

izakaya-gyoza
Gyoza od svinjetine

Vinska je karta vrlo solidna, s tim da trenutno nedostaje nekoliko vina iz lanjske berbe poput Coronicine Malvazije, koja su se prodala, a nova neće doći još dva mjeseca jer svježih malvazija trenutno nema na tržištu.

No, zato je bilo izvrsnog Simčičeva Pinot grigia. Konobari se trude biti profesionalni i efikasni, ali ih je premalo za gužvu kakva je u subotu oko dva vladala u Izakayi. Izakaya je atraktivan, energičan, odlično uređen restoran koji jako dobro funkcionira.

IZAKAYA

Selska 90, Zagreb 

HRANA -4/5 VINA +3/5 SERVIS +3/5 AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.