U Izakayi, dislociranoj nasljednici Timea, zagrebačkog šampiona gastrotainmenta, jedemo relativno rijetko jer nam nije blizu. Ali, u Izakayi nikad nismo jeli loše.
Kroz Time je prošlo više ozbiljnih chefova poput Vida Nikolića, Marka Alilovića i slastičara Roberta Hromalića, no hrana u Timeu uglavnom nije bila konzistentna. Varirala je od briljantne do podbačaja.
Hrana u Izakayi načelno je jednostavnija nego u Timeu, s ponešto jeftinijih sastojaka, ali je uvijek jednako dobro pripremljena, i to u svim žanrovima. U subotu smo tijekom dugog ručka za četvero probali desetak jela, od kojih ni jedno nije razočaralo.
Tacosi su tvrdoj tortilji relativna su novost na Izakayinom inače azijskom fusion meniju. Uvedeni su prije dva mjeseca. Tacosi punjeni tartarom od lososa, tartarom od tune i tartar biftekom odličan su comfort food i duhovita posveta latinskom street foodu.
Miso juha s tofuom i algama koja se nalazi na Izakayinom meniju od otvaranja restorana, spada među bolje miso juhe u Zagrebu. Jučer kuhinja nije pripremala bao s patkom jer u restoranu nije bilo pačetine pa smo naručili bao sa sočnom piletinom pohanom u panko mrvicama: pecivo je imalo dobro pogođenu, prozračnu teksturu.
Poke s tunom sadržavao je sve potrebne elemente: bogatu, fino mariniranu tunu, posip od sušenih algi, zreli avokado, pikantne krastavce i precizno skuhanu rižu. Kung-pao, jedno od najukusnijih jela na Izakayinu meniju, bogat je, moćan i optimalno začinjen. Nigiri od otora zaista je napravljen s punomasnom plavom tunom,.
Nigiri koji smo naručili samostalno, kao i nigiri s crvenim mesom plave tune koji smo dobili u sushi setu, bili su čvrsti i mlaki. Ugodno je iznenađenje kad bilo gdje u Zagrebu, osim u Tekki u kojoj se to podrazumijeva, dobijete nigiri s rižom temperature ljudske kože, umjesto hladne riže.
Gyoze od svinjetine bile bi izvrsne da su samo malo izdašnije posoljene; čini se da je netko zaboravio dodati sol u nadjev.
No, to je bila jedina ozbiljnija pogreška na našem današnjem ručku.
Cijene su za tu vrstu hrane vrlo prihvatljive: čini se da se nisu mijenjale od listopada kad smo zadnji put jeli u Izakayi.
Miso juha košta 35 kuna, nigiri s otorom 28 kuna po zalogaju, “bento box”, ustvari sushi set s dvanaestak zalogaja tune stoji 160 kuna, poke 85, kung bao 75, gyoze 55 a tacosi od 45 do 70 kuna.
Vinska je karta vrlo solidna, s tim da trenutno nedostaje nekoliko vina iz lanjske berbe poput Coronicine Malvazije, koja su se prodala, a nova neće doći još dva mjeseca jer svježih malvazija trenutno nema na tržištu.
No, zato je bilo izvrsnog Simčičeva Pinot grigia. Konobari se trude biti profesionalni i efikasni, ali ih je premalo za gužvu kakva je u subotu oko dva vladala u Izakayi. Izakaya je atraktivan, energičan, odlično uređen restoran koji jako dobro funkcionira.
Selska 90, Zagreb
HRANA -4/5 VINA +3/5 SERVIS +3/5 AMBIJENT 4/5
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.