Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JE LI SEZONALNOST VELIKA RESTORANSKA LAŽ Zašto se pobogu ‘talijanski’ restoran u centru Zagreba usred zime reklamira s parmigianom?

parmigiana

Jedan “talijanski ” restoran u centru Zagreba ovih se dana odlučio promovirati parmigianom. Parmigiana je genijalno jelo bazirano na patlidžanima. Međutim, u ovo doba godine patlidžani ništa ne valjaju. Patlidžani su ljetno i jesensko povrće, a patlidžani koji se sada prodaju po supermarketima otprilike su jednako bezokusni i besmisleni kao i jagode koje se zimi prodaju u supermarketima.

Talijanska je hrana izrazito sezonska. U jednoj od svojih TV emisija koje se svake nedjelje emitiraju na Drugom programu HTV-a, čuvena Lidia Bastianich rekla je da ni jedan pravi talijanski kuhar nikad ne bi poslužio salatu od rajčice usred zime. A to je samo salata, a ne čitavo jelo poput parmigiane.

Pa smo pomislili da je tekst na jednom portalu u čast parmigiane koja se usred zime poslužuje zagrebačkom “talijanskom” restoranu neka vrsta geške u komunikaciji i izgubljenosti u prijevodu.

Otišli smo na web stranicu tog restorana, kojem smo prije dva mjeseca napisali dosta lošu recenziju, da vidimo da li on zaista usred veljače redovito peče parmigianu. Rečeni restoran ne samo da svakodnevno priorena parmigianu nego je to izrazito sezonsko, ljetno jesensko jelo uvrstio na svoj meni za Valentinovo.

Gurati parmigianu u ovo doba godine gotovo je jednako bezvezno kao da na meni za Valentinovo stavite gazpacho od rajčice ili pitu s trešnjama. “Talijanski” restoran koji servira parmigianu za Valentinovo nije jedini primjer drastične dezorijentiranosti dijela zagrebačkih chefova. Prije dva tjedna u jednom smo restoranu, koji bi htio pripadati fine dining žanru, kao prvi pozdrav iz kuhinje dobili neko malo jelo od cherry rajčice. Lidia Bastianich , njen sin Joe, Gennaro Contaldo i vrlo živahni Jamie Oliver jednoglasno bi dali otkaz osobi koja je osmislila meni koji u siječnju počinje rajčicom.

Deset godina slušamo zaklinjanja u sezonalnost i u lokalnost. Bojimo se, međutim, da je riječ o većoj hrvatskoj gastronomskoj laži. Mnogi hrvatski mainstream restorani, svim sezonskim zaklinjanjima usprkos, u siječnju i veljači pripremaju jela od patlidžana i svježih rajčica. Slijedeći tu logiku, možemo očekivati sarmu i sekeli gulaš u srpnju.

.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.