Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grad Zagreb platit će račun za plin od 25 tisuća kuna za pučku kuhinju. A što će biti s ugostiteljima?

restoran-terasa-2

Hrvatsku je javnost jučer zgranula vijest da je poznata pučka kuhinja na zagrebačkom Svetom Duhu za prosinac dobila račun za plin od 25 tisuća kuna. To je točno pet puta više nego prije godinu dana, kad je račun za plin iznosio oko pet tisuća kuna. 

Pučka kuhinja na Svetom duhu važna je gradska socijalna institucija, koja dnevno podijeli oko 400 toplih obroka. Gradske vlasti odmah su reagirale; pučka kuhinja obaviještena je da će grad Zagreb platiti veliki račun za plin. Tako da je ova plinsko socijalna kriza kratkoročno sanirana. Ne zna se, međutim, što će se ovoj i drugim pučkim kuhinjama događati kad stignu novi računi koji vjerojatno neće biti puno manji.

Nadalje, treba reći da su poskupljenje plina za tvrtke itekako osjetili komercijalni ugostitelji. Veteran zagrebačke restoranske scene Zlatko Puntijar danas je na N1 televiziji rekao da je za prosinac dobio četiri puta veći račun nego obično. Drugi zagrebački restorater prošlog nam se petka požalio da je dobio 110 posto veći plinski račun; čovjek je rekao da uskoro neće imati čime plaćati režije.

Dramatični skok cijena plina, uzrokovan propustom prošle garniture u zagrebačkoj plinari, novi je udar na ugostitelje nakon pandemije. Ugostitelji bi mogli tražiti od plinare da stornira račune za prosinac i pregovarati s gradskom upravom o rješenju problema cijene plina koji pogađa sve poslovne korisnike. U svakom slučaju, logično je očekivati da ugostitelji povećane troškove za plina ugrade u više cijene hrane i pića.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.